Izgalmasan indult március végén a galopp idény, már a Megnyitó verseny remek osztalékokat hozott. Catch Me meglepetés győzelme hússzoros nyereményt ért, a második Bramastrával 77-szeres a befutót, míg a harmadiknak célba érő Berkshire Rebellel kiegészülve 514-szeres pénzt ért a hármasbefutó. Nem sokan mehettek a pénztárhoz igéretes szelvényeikkel, viszont a magas hozamok mindenki számára remek kedvcsinálónak bizonyult. Az első két helyezett  a szaklapban nem volt háromba tippelve, nagyrészt ez állt a kiemelkedő nyeremények mögött.

A nem várt győztest szakértelemmel, megérzéssel, vagy óriási szerencsével

próbálhatjuk „megcsípni”. Az első a fogadók részéről többnyire felszínes, nem megbízható, a második ritkán érvényesül, a harmadikra születni kell, és a játékosok többsége sok év tapasztalata alapján tudja, hogy ő nem így jött a világra.

Azonban lehet egy biztos megoldással is operálni. A teljes mezőnyt levenni tétre, akkor hátradőlve lehet élvezni a futamot. Csakhogy jelentős a befektetés és gond még így is adódhat. Nem is kicsi, mert ha favorit nyer, a kisnyeremény ellenére brutális a veszteség. A nyitónapon három olyan győztest ünnepeltek, amelyek szólója hasznot hozott akkor is, ha teljes mezőnyt vett a játékos. Persze messze nem annyit, amiből a többi futam veszteségét fedezni lehetett volna.

A legutóbbi szezon sem hozott biztos receptet, ismét csak a régi mondás igazolódott: a lóversenyen minden előfordulhat. Még az is, hogy 2024 első napján négy futamban nyer a 4-es számú ló. Idén három 4-es győzött, és tudjuk, a fejlődés megállíthatatlan! Hogy ennek semmi köze a lóversenyhez? Hát nem mindegy, milyen okossággal nyerünk…

                                                           x

A tavaszi, nyár eleji időszak elsősorban a hároméveseké. A legfontosabb évük, majd később kiderül, hogy az újabbak még fontosabbak. Nagy a zsongás, versenynaponként több mint harmincan állnak starthoz. A fogadók számára a legizgalmasabb a nyeretlenek versenye. Ritkán lehet kiemelkedő esélyest találni, szinte bármi lehet, egészen olyan mint egy lóverseny. Teljes a bizonytalanság, a szemlélődés a jártatónál szabadjára engedi a képzeletet, ezen futamok előtt nem lehet elég „vadat” játszani, minden elképzelés sugall nyereményt.

Az első nap az egyik hármasbefutó 137-szeres nyereményt hozott, aztán 110, 230, vagyis a háromévesek versenyeiben szerencsés kézzel el lehetett csípni egy szenzációs hármast. Mit lehet ebből leszűrni? Minden nap meg kell nézni a hároméveseket, persze ki kell szúrni azt a futamukat, amelyben komoly hozamot várunk, a nagy mezőnyből ki kell öt-hat lovat választani, és megkeverni. Annyira egyszerű…

Aztán robbant a bomba! Az évjárat májusi ünnepnapján, a Papp Sándor emlékverseny után ezerháromszázszoros pénzt ért a helyes hármasbefutó tikett. Pedig az elsőnek tippelt, és legjobban játszott Lord Winter győzött Stanislav Georgievvel, ám mögötte olyanok értek célba, amelyeket alig vettek észre a fogadók. Ennyi elég volt a giga osztalékhoz.

Némi meglepetésre a Nemzeti Díjban is lehetett „keresni”, az első esély Amore Boy harmadik helyével utat nyitott a magas osztalákoknak, hiszen istállótársa Arames (Tomas Lukásek) győzelme 8.7-es szólót ért, és a második Carlos Ray-jal kiegészülve nagyon erős hármast generált (124.2). Mennyit számít, ha a favorit csak helyezett. Ilyen esetre mindig érdemes számítani, mindhárom lovat tippelte a szaklap, és mégis lehetett kaszálni.

Miként a kancák nagy felmérőjén, a Hazafi Díjban is. Itt ugyan az elsőnek tippelt, és legjobban játszott Csinibaba Mocsinka Viviennel érvényesítette a papírformát, és a másodiknak jelölt Respectation csupán nyakhosszal végzett mögötte, viszont a harmadiknak beérkező Coco Cielo alaposan dobott a hármas értékén, 88.5.ös szorzóval.

A derby főpróbának tartott Alagi Díj is hasonló eredményt produkált. A favorit Amore Boy Stanislav Georgievvel több mint két hosszal nyert, ám a mögötte beérkező Real Hope még dobogóra sem volt esélyes, míg a harmadik D’Angelót sem tippelték a háromba. Mindez 129.4-es hármasbefutót eredményezett.

A derby-napi programban a Buccaneer Díj osztaléka már „felhívta” a figyelmet a papírforma gyűrődésére, ott Airbust (Fejes Lajos) robbantott, két tippelt lovat megelőzve győzött 518.5-ös szorzóval. Ám ebben a futamban idősebb lovak versenyezetek.

Visszatérve a háromévesekhez…

A Magyar Derby végeredménye – ha szolidabb mértékben is – alátámasztotta a tavaszi folyamatot. Tizenöten álltak starthoz, tehát óriási volt a „merítési” lehetőség. Ám nem kellett csodákat kitalálni, mert a Csontos Pál istállójának két klasszisa közül Amore Boy nyert, Lord Winter előtt. Ahhoz képest, hogy a befutó első játéka, a 9.5-szörös egész tisztességes. A nagy mezőny és a forgalom hozta fel nagyjából háromszorosról az osztalékot.

A hármasbefutó pedig még erősebb eredményt hozott (50.8), ugyanis  Benkő Ádám már közel sem ismeretlenül, újra behozta a Farkas Levente által felkészített Real Hope-t a harmadik helyre.

Mi következik a fenti példákból? A háromévesek kiemelt versenyeiben rendre feltűnt a dobogón egy olyan versenyző, amelyet nem vártak oda. Tehát az esélyesek mellé jó szemmel és érzékkel bátran kell egy harmadikat keresni a mezőny sűrűjéből, aztán kassza. Persze a biztonság kedvéért több lovat is érdemes kombinálni, hogy tutti legyen a kassza!

                                                                       x

A szezon legnagyobb durranása sokakat megmozgatott, óriási érdeklődés kísérte a világ egyik legjobb zsokéjának, Frankie Dettorinak a fellépését. A szeptemberi nemzetközi napon szenzációs mezőnyök álltak starthoz. Négy angol telivér is emelte a szinvonalat. Az olasz zsoké csaknem minden jelentős versenyt megnyert már sokat többször is. Elvileg búcsúkörútja során jött a Kincsem Parkba, később kiderült, meggondolta magát, még sem vonul vissza.

Első osztályú versenyben mutatkozott be, a Maronka Gábor idomitottja, győzelemre esélyes Orhan hátán, ám a legnagyobb hazai vetélytárs, Georgiev Canizaressel fölényesen nyert, Dettori negyediknek ért célba. A legtöbb fogadó nagyot csalódott, az olasz zsoké nélkül alig maradt beváltható tikett. Azzal, hogy nem ért háromba, 122.3-szoros pénzt eredményezett a hármasbefutó, olyanoknak, akik ki mertek hagyni a háromból a másodiknak tippelt lovat a világhírű zsokéjával…

A következő futama a rövidtávú Overdose Díj, amelyben a Molnár Gyöngyi idomitottja, amúgy sorozatnyerő Carlos Ray nyergében ült, a szaklap által elsőnek tippelve. Ám Georgiev itt is legyőzte – ez volt a bolgár zsoké álma – Dettori előtt Radek Koplikkal Drish Ventura ért be másodiknak. Noha a második, negyedik, első tipp sorrendben végeztek, a cseh lovas nagyot dobott az osztalékon: 26.7 és 73.3. Akkor, amikor a két favorit benne volt a háromban!

Aztán már az Angliából hozott lovak hátán szárnyalt Dettori, az Aperianov-Imperial Díjban biztosan nyert Silet Film-mel a másik angol telivér előtt Sceptic, Gönczi Rebeka, valamint Light Blue Sky, Tomas Lukásek előtt. Utóbbit kevesen várták a háromba, ezért is hozott ötvenkétszeres osztalékot.

Utána igazi meglepetést okozott az olasz lovas, mert a favorit, és agyonjátszott Sand Strong nyergében erősen leszakadva harmadikkét ért célba. Lévén, hogy a befutóban sem fizettek rá, szemrevaló, 45.8-szoros nyereményt hozott, míg a hármas is ennyit ért, ami viszont kevésnek tűnt.

Végül az esztendő egyik legnagyobb hazai versenyében, a Kincsem Díjban lovagolt Dettori – és nyert az angol Splendenttel. Mivel az ugyancsak esélyes Agreement (Georgiev) és Tides Of War (Gönczi) végzett mögötte, így csak „morzsákért” kígyózott a sor a pénztárak előtt.

Az említett nagy versenyek közül ez az egyetlen verseny, amelybe nem ért esélytelen ló a háromba. A kivétel erősíti a szabályt, a 2024-es szezonban a megalapozott tapasztalatot felhasználva, minden nagy versenyre érdemes „találni” egy olyan lovat, amelyet csak kevesen vesznek észre.

Nem kell olyan sokat aludni, hogy kipróbálhassuk, arra viszont elegendő az idő, hogy kellő önbizalommal, anyagilag megalapozva vegyük a variációba azokat a számokat amelyek megdobhatják a hármasbefutó hozamát. De nem remeghet a kéz! És vélhetően ritkábban bosszankodunk majd a futam után…

Budai Miklós

egy lóversenyt kedvelő újságíró