Az esztendő első felében a legnagyobb figyelem a háromévesek versenyeit kíséri. Számukra vízválasztó év, tavasszal lehet, méginkább kell nagyot domborítani, hiszen sorozatban következnek a klasszikus versenyek, és már indulási jogot sem könnyű szerezni, hát még a kiemeltekben eredményesen szerepelni. A fogadóknak is kedvencük a háromévesek versenyei, hiszen a még többnyire kialakulatlan formák miatt majdhogynem bármi lehet a végeredmény. A bármi pedig sokszor nagyon jól fizet…

A teljesség igénye nélkül a tavaly őszi kétévesek futamai között tallóztunk, hogy némi támpontot találjunk a tavaszi szezon nagy kérdéseire.

Tavaly a derby-napi programban a Patay Sándor emlékversenyben mutatkoztak be a nagyközönségnek a korai csikók. Az első kiemelt versenyükben heten indultak, öten először, vagyis bármi lehetett. Annyiban mégsem, hogy a Kovács Sándor istállójából futó, és a tréningeken rendre kitűnő Dark Blue Sky, első startjára is favoritnak tűnt. Ifj. Kozma István, pedig rendre remek érzékkel segíti a csikókat, számtalan szép győzelmet ért el velük, és ezúttal is fölényesen nyert a sárga kancával. Mögötte Ördög Alennel a bábolnai tenyésztésű Pescara ért célba, majd a Mocsinka Vivien lovagolta Chiquitita Girl lett a harmadik. Valamennyien kancák, igaz, a mezőnyben nagy létszámbeli fölényben (is) voltak, hét indulóból öt a gyengébb nemet képviselte. A kancák korán kelnek…

A két esélyes közé beérkező Pescarában kevés fogadó bízott, ám aki belevette a hármasbefutójába, jól járt, csaknem ötvenszeres nyereménnyel zárt.

Egy hónappal később a Lomniczi Béla emlékversenyben nyolc kétéves állt starthoz, négyen először, a mezőny felét kancák adták. Nagy küzdelemben Belmonts Spirit, Bokori Tamás idomitottja győzött nyakhosszal, a mén mögött két kanca, Sirmionrris, az Álmodó istálló csikója, és Claudia, Zala Csabától végzett dobogós helyen. Utóbbinak az a Claudia Octavia az anyja, aki egykoron az Álmodó csoport egyik kiválósága volt. Az osztalékokat erősen „megfirkálta”, hogy a szaklap első tippje harmadikként végzett, így a befutó is 57-szeres nyereményt eredményezett, míg a hármast eltalálók több mint 93-szoros szorzóval kalkulálhattak, noha mindhárom dobogóst tippelte a szaklap.

Blaskovich Ernő emlékverseny szeptember elején. A kilenc indulóból ketten először futottak, a többieknek már volt némi tapasztalata. Előzetesen a mének fölényét várta a többség, és nem csalódott. Az első versenyét is megnyerő, Dark Blue Sky a csikókat (is) remek érzékkel vezénylő Kozma Istvánnal ismét biztosan győzött, Kasey (Suták Csenge), és Cunami (Benkő Ádám) előtt. Bár a kancáknak ezúttal nem osztottak lapot, a két újonc, Napfény és Ráadás egyaránt „pénzes” helyen végzett.

Szeptember közepén a nyeretlenek versenyeiben „berúgta az ajtót” Stanislav Georgiev, előbb Gézával, majd Golden Gringóval nyert. A gróf Károlyi Gyula emlékversenyben aztán kiemelt futamot is „behúzott” Csontos Pál istállója. Ráadás itt már biztosan nyert Georgievvel 11.6-os téttel, kevesen számítottak rá, miként a második Wukk (Fejes Lajos) sem tartozott az esélyesek közé, a sérülten harmadiknak beérkező Dark Blue Sky, amúgy toronyesély, is csak 392.6-ig mérsékelte a hármas osztalékát.

Géza a Szent László díjban is indult, azonban csak ötödiknek ért be, noha sokan várták tőle az újabb győzelmet. Azt azonban a már többször bizonyított Dark Blue Sky (Kozma István), Kovács Sándor istállójának büszkesége nyerte, a Jozef Roszival idomította Kasey, és a Molnár Orsolya által felkészített Governor előtt, aki egyedüliként képviselte a méneket a dobogón. És dobta meg a hármast, nyolcvanszoros hozamot eredményezve.

A győztes neve olyan illusztris társaságba került, amelynek tagja többek között Tour To Paris, For You, President, Carlos Ray. Nagyszerű pályafutásokra kiváló példák…

A König Róbert emlékverseny kezdő lovak számára kanca fölényt ígért, ám a színtiszta sikerhez a favorit Tervel Hant kellett távol tartani a dobogótól. A Georgiev lovagolta mén hatodikként végzett, úgymond agyonnyomta a pálya pénze. Tág teret kapott a bármi lehet… Kovács Sándor újabb ígéretes csikója Vampa di Bocca (TAHI STUD Kft.) ugyan valamelyest esélyes volt a nagyszerű szezont futó Koricsánszky Virággal, és rövid fejhosszal meg is nyerte a futamot, ám a nagyszerűen küzdő, és centikkel vesztes Szulejka (Fézer Ramóna, Zala Csaba) második helyezésére kevesen számítottak, miként a Kelemen Zénó által lovagolt Hermion (Csontos Pál istálló) harmadik helyére sem. A kanca-buli elképesztő nyereményeket hozott, befutó: 227.5, hármas: 953.3. No, így néz ki, amikor bármi lehet…

Végezetül a korosztály ünnepnapja, november 5-e. Bemelegítésként két nyeretlen futam. Az elsőben a bábolnai Pescara (Ördög Alen) nyert az Álmodó reménység Matchless Maggie (Milan Konkolj) és Misztikus (Kozma István) előtt. A rend kedvéért: mindhárom kanca. A másodikban Fabrizia (Gönczi Rebeka) ért elsőnek a célba, Poseidon (Suták Csenge), és Falarris (Pap Gabriella) előtt. Utóbbit kevesen várták a dobogóra, míg az első esély mén csak második lett, ebből jött ki a hármasra a 285-szörös osztalék.

Aztán a Kétévesek Nagydíjának résztvevői vonultak fel a jártatóban. Négy mén, öt kanca. A szaklap a Jaroslav Linek által lovagolt Governort (Molnár Orsolya) tippelte elsőnek, ám mögé három kancát sorolt. A képlet hasonló a König-emlékversenyhez, amennyiben „kizárják” a favorit mént, óriási kanca-bulit rendezhetnek, vagyis bármi bekövetkezhet. Nagyon bármi lett… Ugyanis a kancák közül sem az esélyesebbek vitték a prímet, Paizs Gábor idomitottjai óriási küzdelemben végeztek az első két helyen: Hala Hala (Kozma István), nyakhosszal, mögötte Astarris (Gönczi Rebeka), Romanova (Ördög Alen) csípte el a harmadik helyet. A Zsenerőz istálló csikója harmadik futására szerezte meg első győzelmét, a fogadók teljes elképedésére, amit bizonyít a 26-os szólója. Az osztalékok kanca-bulihoz méltóak: 107.7, 423.2.

A Kétévesek Kritériumában a nemek eloszlása 5:3 volt a kancák javára. A szaklap a mének közül kettőt tippelt dobogóra, ám a harmadik nyert! Sommerprinz  Fézer Ramonával, de fölényesen, mögötte pedig öt kanca következett. Vampa di Bocca (Koricsánszky Virág), és Bitlip (Benkő Ádám) ért dobogós helyezést. Lévén, hogy a szaklap csak Farkas Levente harmadik helyezett idomitottját tippelte, szinte teljes meglepetést hozott a verseny, így az 51.2-es befutó nem is tűnik kiugrónak, a 388-as hármas viszont illik a váratlan „káoszhoz”. Ahogy az már „bármi” esetén megszokott.

Fézer Róbert idomitottja, Sommerprinz győzelmével olyan előkelő társaságba került, amelynek néhány tagja igazi márka: Jack the Giant, Mágnás, Dante’s Peak, Archimed, Mágnás Miska, Amore Boy.

A látványos seregszemle után még négy kétéves vesztette el nyeretlenségét novemberben. A kiapadhatatlan Kovács istállóból Tunézia (Mocsinka Vivien), és Power of Wind (Kozma István), Soltész Andrástól Lakhan (Fejes Lajos), míg Zala Csabától Timur (Ördög Alen). Utóbbi futamban a favorit Bermuda ötödikként ért csak célba, naná, hogy elszabadultak az osztalékok: 36.8 és 172.7.

Az esztendő utolsó kétéves versenye az egykori kiváló szakembernek, Zboray Lászlónak emléket állító Ürményi díj volt. Három mén indult öt kancával szemben. A szaklap tippsorába csak utóbbiakból kerültek be, a Kovács istálló három nevezettjéből kettő. A leginkább favorizált Tunézia meg is nyerte a versenyt, viszont a Martin Laube lovagolta mén, Pour Conquerir óvás után lett második, míg a másik Kovács idomított, Vampa di Bocca harmadik. A két tippelt dobogós ellenére meglehetősen jó hozam jött össze: 34.6, 73.7.

Átböngészve a kétévesek kiemelt versenyeinek eredményeit, fogadási szempontból mit tudunk hasznosítani?

Ami biztos, hogy már háromévesek!

A fentiek alapján tavasszal a korosztályos kiemelt versenyekben hármasbefutó játékkal érdemes leginkább próbálkozni. A példák alapján célszerű úgy válogatni, hogy két favorit mellé egy esélytelent, vagy alig játszott lovat venni. Persze mivel ők többen vannak, nagyobb a „merítési lehetőség” kettőt, hármat is érdemes „beválogatni”. Ami persze emeli a költségeket, ám a példák mutatják nagyon megérheti a kockázat. Így valamelyest ki lehet küszöbölni a „bármi” kategóriát. Ne feledjük, a fenti osztalékok esetén rendre volt nyertes! Egy okos keveréssel bármi lehet…

Budai Miklós

újságíró, egy galoppot kedvelő fogadó

FOTO BNDK