A Németh Ferenc Emlékkupa sorozatot a Magyarországi Angol Telivér Futtatók Egyesülete 2011-ben indította máig tartó útjára. November elején beszámoltunk a 2023. évi versenyekről, most pedig – ahogy ígértük – életpályája ismertetésével a névadóra, Imperiál legendás lovasára emlékezünk.

Németh Ferenc szegény paraszti, kilencgyermekes családban, Sármelléken született 1927. február 13-án. A 15 évesen is mindössze 33 kilós súlyú fiú édesapja hozzájárulásával Alagon vállalhatott munkát. Ifj. Gombolai Ferencnél kapott szerződést „lovász fiú” státuszban. A „Honvéd” istálló, amely az 1928-as amszterdami olimpikon, Binder Ottó huszár tábornok parancsnoksága alatt állt, jó iskolának bizonyult.

Németh Ferenc 17 évesen sík és gátversenyekre is megkapta a lovaglási engedélyt. Először június 4-én lovagolhatott, olyan sztárzsokék között, mint a versenyt nyerő Keszthelyi István, továbbá Gutai János, Klimscha Albert és Szentgyörgyi István. Első sikereit gátversenyeken érte el.

A háború neki is megtörte pályafutását, hiszen a galopp csak 1946. július 6-án nyitott újra. Győzelemmel ünnepelte ezt a napot! 1952-ben már a 60. versenyét nyerte, s ebben az évben zsoké minősítést kapott. Akadályversenyekben is lovagolt, nem is akárhogyan! Pardubicében háromszor is győzött.

Svédországba szerződhetett volna, de itthon maradt, noha sok zsokénk választotta Nyugat-Európát és Amerikát. A forradalom alatt élete kockáztatásával menekítette Imit Alagra. Akkor még nem tudta senki, hogy ez a csődör lesz későbbi társa, a legendás Imperiál apja.

Pályafutása alatt összesen 270 győzelmet aratott. Imivel a Szocialista Országok Kupáját is megnyerte. Imperiállal tízszer győzött. Számos hazai és nemzetközi nagydíj mellett három derbyt is nyert (1958., 1963. és 1965.)

Lovas pályafutását 40 évesen fejezte be. 1968-tól idomárként dolgozott. Ebben a minőségében szinte az összes nagydíjat megnyerte, köztük derbyt is. Tréningjéből „év lova” is került ki.

A legendás zsoké a Kincsem Park melletti lovas telepen lakott. Nemcsak a közelség miatt látogatta versenyeket, évekig hivatalos személyiség is volt. Komoly úriemberként etikett szerinti kékes-szürke öltönyében szívesen szóba elegyedett a nézőkkel, de tanácsot nem adott senkinek, s ő maga sem fogadott. Feleségével ötven évig élt boldog házasságban.

Szinte pontosan 13 éve, 2010. december 21-én a vásárlásból hazafelé tartva végzetes balesetben, sikereinek közelében nem sokkal 84. születésnapja előtt érte a halál. Barátai, pályatársai és tisztelői Imperiál szobránál búcsúztatták. A szülőfalujához közeli Garabonc temetőjében nyugszik.

(A képen Németh Ferenc, L. P. Lopez (a Kincsem Díj győztese – Ryan, 2009.) és Aperianov Zakariás)