A hároméves telivérek legnagyobb megmérettetését, a Derbyt minden évben hatalmas érdeklődés övezi. Idén négy Talent Díj nyerő lovas is lehetőséget kapott, hogy nyeregbe szálljon. Mocsinka Vivien, Gönczi Rebeka, Kolumbán Örs és Benkő Ádám hétvégéről hétvégére a Kincsem Parkban bizonyítja kitartását, rátermettségét és elhivatottságát. Már pályafutásuk kezdetén is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, így nem meglepő, hogy mindannyian elnyerték már a munkához és sporthoz való hozzáállásuk, valamint a versenypályán elért eredményeik révén a díjat, amit Pörsök Péter futtató alapított. 

Mocsinka Vivien és Csinibaba eddig együtt verhetetlennek bizonyult, így nem csoda, hogy Kovács Sándor ismét bizalmat szavazott a párosnak. A Farádi istálló újra megmutatta, hogy magyar tenyésztésű telivér is ott lehet a legjobbak között, hiszen a kanca eddigi mérlege 4 futás 4 győzelem, így az egyik legjobb esélyt képviseli a futamban.

Gönczi Rebeka Szuna Szabolcs idomítottjával, Merci Starral áll starthoz. A Szenttamási Istálló saját tenyésztésű kancája az Ostinato Hendikepben már bizonyította távbírását, nem lenne meglepetés, ha ismét egy Tai Chi ivadékkal bővülne a Derby-nyerők sora.

Kolumbán Örs a DIORA istálló üdvöskéjének, Baron Blacknek lesz a társa a 2400 méteres versenyben. Maronka Gábor idomár lovai mindig jól felkészülten állnak starthoz, így az is elképzelhető, hogy a Derbyben veszíti majd el nyeretlenségét a hároméves mén.

Benkő Ádám esetében nem volt kérdés, hogy a Derbyben is hű társa lesz a Farkas Levente által trenírozott, az M.K.F Horse Racing színeiben futó Real Hopenak. A hároméves mén valóban igazi reményt jelent akár a győzelemre is, hiszen az Alagi Díjban szerzett második helyezése után áll majd starthoz.

Vajon a Talent Díj nyerők közül kerül ki az idei Derby győztes? Vasárnap a Kincsem Parkban minden kiderül.

A lovasokat is megkérdeztük arról, hogy mekkora motivációt jelentett nekik a Talent Díj elnyerése, valamint, hogy mit várnak a Derbytől:

Mocsinka Vivien: Csinibabát nagyon jól ismerem, munkában is együtt dolgozunk, az egyik kedvenc lovam. Bízom benne, hogy szerencsés versenyünk lesz és helyt tudunk állni. Mindig törekedek a fejlődésre és arra, hogy nagyobb sikereket érjek el. Nem titok, hogy ebben a Talent Díj elnyerése is motivált.

Gönczi Rebeka: Bár még nem versenyeztünk együtt Merci Starral, de bízom benne, hogy szuper párost fogunk alkotni együtt. Szuna Szabolcs jól ismeri az általa trenírozott lovak erősségeit, ezáltal biztos vagyok abban, hogy olyan utasítást fogok kapni a verseny előtt, amivel képesek leszünk magunkból kihozni 110%-ot. Véleményem szerint egy nagyon jó képességű és származású kanca, aki a Szenttamási Istállóban 100%-os odafigyelést kap. Korábban aratott egy szép győzelmet az Ostinato Hendikepben, ahol eredetileg nem képviselt kimagaslóan jó esélyt. Bízom benne, hogy a Derbyben is hasonlóan pozitív meglepetést fogunk tudni okozni a Szenttamási Istálló saját tenyésztésű kancájával. Anno 2018-ban nagy boldogsággal töltött el, hogy én nyerhettem meg a Talent Díjat. Egy sportolónak mindig jó visszajelzés különböző díjak elnyerése és győzelmek megszerzése. Ez a Talent Díj esetében sem volt másképpen. Nagyon jó ötletnek tartom a Talent Díj megalkotását, mert sok erőt és motivációt tud adni a zsoképalántáknak a további céljaik, álmaik eléréséhez. 

Kolumbán Örs: Baron Blacket elég jól ismerem, majdhogynem az összes versenyében én lovagoltam. Tudom, hogy egy úgynevezett „egytempós” ló, a nagy galoppját szeretném majd kihasználni. Úgy gondolom, hogy a távot bírni fogja, bízom benne, hogy egy pénzes helyezést el tudunk érni. Természetesen a Talent Díj elnyerésének nagyon örültem, folyamatosan tűzök ki magam elé célokat, ez idén sincs másként. Szeretnék kiemelt versenyt nyerni, mert ez idáig még nem sikerült. 

Benkő Ádám: Elég jól ismerem Real Hopeot, munkában is sűrűn lovagolom és versenyben is eddig csak én ültem rajta. A Derby győzelemhez mindig sok szerencse kell, de remélem, hogy jól alakul futam és ebben az esetben jó futást is várunk tőle. A Talent Díj nagy motiváció volt számomra, nagyobb célokat tűztem ki magam elé. Ezek között szerepelt, hogy a Derbyben is nyeregbe szállhassak, amit sikerült is elérnem, ezért pedig hatalmas köszönettel tartozom tréneremnek, Farkas Leventének és a tulajdonosainknak, akiknek a maximális bizalmát élvezhetem. 

by Galkó Orsolya

FOTO : BNDK