Lassan egy évtizede már, hogy Pörsök Péter futtató megalapította a fiatal, tehetséges lovasok díját, a Talent Díjat. Minden évben egy lovas kaphatja meg ezt az elismerést és az értékes ajándékot. Jól mutatja a díj presztízsét, hogy eddig olyan lovasokhoz került, mint Kolumbán Örs, aki nem rég nyerte meg a 40. versenyét, vagy Benkő Ádám, aki a 101. Magyar Derbyben harmadik helyezést ért el, de elég megemlíteni Gönczi Rebekát, aki a legfiatalabb „százados” címmel büszkélkedhet, a sort még hosszan lehetne folytatni.

A Talent Díj nyertes kiválasztásáról, a MAFE jövőbeli terveiről Pörsök Péter nyilatkozott.

Mi alapján került kiválasztásra az idei nyertes?

-A Talent Díjat nyerő lovas kiválasztásánál nem csak a győzelmek száma dönt, hanem figyeljük a lovasok fejlődését, a hozzáállásukat, a sporthoz és lovakhoz való kellő alázatot és szeretet. Nagyon fontos, hogy a fiatal lovasokban legyen tanulási és fejlődési vágy! Idén Zénó felelt meg legjobban ezeknek a kritériumoknak. Ő már régóta „kerülgette a célt”, ahogy mondani szokták, és ez idén ért be. 

Van még olyan feltörekvő, céltudatos fiatal, aki ezeknek a kritériumoknak megfelel? 

-Egyre több! Az utolsó három Talent Díj nyerő lovasból könnyedén lehet akár egy „új” Kovács Sándor. Van mögöttük egy stabil istálló, jó lóállománnyal, ami nagyon fontos a fejlődéshez.

Milyen törekvések vannak a jövőre nézve?

-A Kincsem Park jelenlegi vezetése futtatóbarát közeget próbál kialakítani, ami egy kedvező előjel. Remélhetőleg a régi futtatók maradnak és érkeznek még újak is. A MAFE is arra törekszik, hogy minél több futtatót hozzon össze egy csapatként és közös erővel vigyük előre a magyar lóversenyt. Szerencsére egyre több futtató látja MAFE szükségét, jövőre pedig további programokkal bővítve próbálunk egy olyan klubbot kialakítani, ahol közelebb hozzuk egymáshoz futtatókat, a versenyszervezőt és mindenkit, aki számít a lóverseny tekintetében. 

És mi a helyzet a lovak, lovasok téren? 

-Nehéz gazdasági helyzetben is vannak szerencsére lóversenyt imádó emberek, akik pénzt nem sajnálva próbálnak minél jobb lovakat futtatni, legyen külföldi vagy belföldi tenyésztés. Fontos, hogy a tenyésztés fennmaradjon, hiszen az idomárok, lovasok és maga a tréningközpont adott. Remélhetőleg az új, fiatal lovasok is inspirációt és „vérszemet” kapnak, mert jövőre új Talent Díj nyertest hirdetünk! 

Kelemen Zénó pályafutását Dunakeszi-Alagon kezdte a Zsokéiskolában, de erősítette már Fézer Róbert és Soltész András istállóját is. Jelenleg Csontos Pál idomár munkáját segíti, Stanislav Georgiev mellett az istálló első számú lovasának mondható. Pályafutása elején legtöbbször Medica nyergében láthattuk, sok szép helyezést értek el együtt a Kincsem Parkban, az első győzelmére sem kellett sokat várni, a Benson Vilmos Emlékverseny – Nemzetközi Lovasutánpótlás Hendikepben mindenkit maguk mögött hagytak a sárga kancával. Látva az elhivatottságát és tehetségét hamarosan „komolyabb” versenyekben is lovasították. A 2023-as szezonban tudott leginkább kibontakozni, a Szent István Díjat könnyen nyerte Lord Winterrel, ezt megelőzően az Epsomi Hendikepben a második helyet szerezték meg, legutóbb a Nyeretlen Kétévesek Versenyében remekelt Reshiram nyergében.

Az alábbiakban Zénót kérdeztük a lovakkal való kapcsolatáról, pályafutásáról és emlékezetes pillanatairól.

Mikor kezdtél el a lovakkal foglalkozni?
-Ha az emlékezetem nem csal, akkor 2014 tavaszán kezdtem el foglalkozni velük, de egész kiskorom óta jelen voltak az állatok az életemben valamilyen formában.

Hogyan kerültél kapcsolatba a galoppsporttal?
-Nagyon sokat kutakodtam a sport iránt még a Zsokéiskola előtt. Nagyon sok külföldi versenyt néztem, valamint követtem az angol, francia és az amerikai nagyversenyeket is. A magyarországi galoppsportól először Varga Mátyás szülei meséltek, ekkor kezdődött minden, hiszen általuk kerültem kapcsolatba Kovács Botonddal, valamint az Alagi Zsokéiskolával.

Melyik győzelmedet tartod számon a legmeghatározóbbként?
-Igazából minden győzelmem nagyon meghatározó, mert minden győzelem egy lépés a céljaim és az álmaim eléréséhez, ezért kiemelni egyet közülük nagyon nehéz.

Melyik volt a legemlékezetesebb futamod eddigi pályafutásod során?
-Legemlékezetesebb futamomnak mindenképpen életem első győzelmét hozó futamát, a Benson Vilmos Emlékversenyt mondanám, hiszen mégiscsak életem első győzelmét arattam. Azóta szerencsére nagyon sok emlékezetes és meghatározó futamon vagyok túl, amit ezúton is köszönök minden lónak, trénernek, tulajdonosnak és munkalovasnak!

Sok lóval volt szerencséd versenyezni, de melyikük volt az az egy, akit ki tudnál emelni?
-Wasmyt, őt gondolom pályafutásom egyik legmeghatározóbb lovának. Az indok egyszerű, ő volt pályafutásom első olyan lova, aki klasszist képviselt a pályán és nyerni tudtam vele, de szerencsére kaptam már számos hasonló lehetőséget, mint például Lord Wintert a 101. Magyar Derby második helyezett lovát, valamint a Kincsem Díj nyerő Eggi’s Choicet.

Mit gondolsz, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy zsokénak?
-Úgy gondolom, hogy egy zsokénak elengedhetetlen tulajdonságai közé kell tartoznia az alázatnak, a higgadtságnak, a bátorságnak, de nagyon fontosnak gondolom, hogy egy zsoké legyen céltudatos és győzelemre éhes.

Milyen rövid és hosszú távú céljaid vannak a sportban?
-Rövid távú céljaim közé sorolnám jelenleg a lovasutánpótlás champion címet és a minél eredményesebb lovaglásokat. Hosszú távú céljaim közt mindenképpen ott szerepel a 40. győzelem és hogy kiemelt versenyekben is lehetőséget kapjak, sikereket érjek el, valamint az is, hogy évről-évre minél jobb, tapasztaltabb, ügyesebb és sikeresebb legyek.

Számítottál rá, hogy idén te leszel a Talent Díj nyertese? Hogyan értékelnéd magát a díjat?
-Egyáltalán nem számítottam rá, ezért nagyon meg is lepett, hogy én lettem a díj nyertese, hiszen úgy gondolom, hogy nagyon sok fiatal és tehetséges lovas van, akik ugyanúgy megérdemelték volna a díjat, de nagyon örülök, hogy az idei évben rám esett a választás. Magát a díjat nagyra értékelem, ugyanis nem csak magát a serleget, hanem minden évben egy értékes és hasznos ajándékot is tartalmaz, ami plusz motiváció és cél lehet az adott szezonra.

Gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

by Galkó Orsolya

FOTO BNDK