A Kincsem+ Tuti Nemzetközi Ló- és Agárverseny és Food Truck Show rendezvény keretein belül került megrendezésre a 2200 méteres Játékoskártya – Goodwood Hendikep, ahol hét telivért adtak indulónak. A futamot megelőzően nem sokan fogadtak volna arra, hogy Sand Strong és Frankie Dettori duója legyőzhető lenne, azonban aki kicsit is kételkedett a páros sikerében nagy pénzre tehetett szert. Sand Strong legutóbb a másodosztályú Fehér Golyó Hendikepben az ötödik helyen ért célba, így jogosan gondolhatták azt a fogadók, hogy Dettori támogatásával elsőként szaladhat át a célvonalon a sárga mén. A futam végül Elit Class nélkül indult el. A startot követően Sand Strong és Liberty of Devil diktálta a tempót, egy pillanatra meglépni látszottak, azonban az első kanyarból kiérve már beérték őket az üldözők. Egy bolyban haladva érte el a csapat a befutót, úgy tűnt az előzetes várakozásoknak megfelelően Dettori siker születhet Sand Strong révén, bár Liberty of Devil nem adta könnyen magát. Ekkor kisebb meglepetésre a hatalmasat futó Itonda lovasa biztatására támadást indított a vezető kettős ellen és Ördög Alennel a nyergében biztosan ért fel a dobogó legfelső fokára. Ezzel már idei harmadik sikerét aratta a Fodor Ákos és Kreka István nevéhez köthető, valamint Varga Áron tulajdonában levő kanca. 

Itondáról, a futamról és a versenynapról Varga Áront kérdeztük:

A lovasítás során miért pont Ördög Alenre esett a választás?

-Alennel már hosszú ideje dolgozunk együtt, megbízható, tehetséges és ambiciózus fiatalember. Itondával volt már második és nyert is hasonló távon, jó párost alkotnak.

Nem bántad, hogy nem Dettorit láthattad a nyergében?

-Felmerült, hogy Lanfranco Dettori lovagolja, ilyesmi pedig minden bizonnyal egyszer adatik meg. Választása végül Sand Strongra esett, így nem is volt további kérdés, hogy Alen lesz a lovasunk.

-Előzetesen milyen esélyekkel számoltatok? Gondoltad, hogy képes lehet a győzelemre?

Reméltem, hogy Itonda fejlődik és erősebbek közt is eredményesek leszünk, Kreka Mesterrel átszámoltuk az indulókat és úgy éreztük próbára tesszük a kancát. Dobogóra vártuk, titkon reménykedtem, hogy a táv neki kedvez és haza érhet, de az ilyesmit nem lehet pontosan kiszámolni.

Kérlek mesélj pár szóban arról, hogy milyennek láttad a versenynapot!

-Nagyon vártuk a versenynapot, nagy klasszikus futamok, két lovunk is starthoz állt, találkozhattunk a világ legjobb lovasával, ez minden lóverseny rajongó álma. Itonda győzelme az egész csapat számára óriási öröm, megtiszteltetés volt együtt versenyezni Lanfrancoval, az, hogy meg is tudtuk verni pedig életre szóló élmény marad!

By Galko Orsolya

FOTO BNDK