Apa, jön valami csodazsoké, szombaton versenyez, nézzük meg a Kincsem Parkban, még talán nyerünk is. Ja, és lesz egy csomó büfékocsi, szóval nem főzök.”

A szombati nagyszámú közönséget pásztázva szembetűnt, hogy sok háziasszonyhoz, barátnőhöz eljutott különféle csatornákon az üzenet, és két finom sült elfogyasztása között megszemlélték a csodazsokét is, aki ugyan nem magasodott ki társai közül, de biztos, hogy csoda! Aztán a kasszánál két-három perc alatt, némi segédlettel abszolváltak egy helyfogadást, majd futam után kitörő örömmel ünnepelték a másfélszeres hozamot. Valahol el kell kezdeni. És még jó lóra is tettek!

A világ egyik legjobb és legeredményesebb zsokéjának, Frankie Dettorinak Kincsem parki lovaglása olyanokat is kicsalt a pályára, akik még sosem jártak ott. És meg is lepődtek, mert egy ideig hiába várták a csodát. Az első három futamában Frankie a vert mezőnyben végzett. Amire a szakmabeliek is felkapták a fejüket, hogy a favorit Carlos Ray-jel sem nyert, Georgiev Vain Hope-al fölényesen legyőzte.

Dettori 287 Group I-es versenyt nyert, életműve világszám, és akkor a Kincsem Parkban jó esetben harmadik, nem Groupban… Vegyük úgy, hogy ilyen gyepen, ilyen mezőnyben még a nagy Frankie is megbotlik? Ennyire nem lehetünk extrák…

Fogadási szempontból egyre romlottak a kilátások. A hátralévő két nagydíjban egyaránt angol favorittal indult, annyira várt sikere borítékolható volt.

Az Aperianov Zakariás-Imperiál verseny előtt, már úgymond az egész pálya Dettori győzelmére játszott, és mivel a nap folyamán először angol, ráadásul favorit lóval indult minimális nyereményre számíthattunk. Hacsak nem olyan lovak érnének alá, akik „dobnak” az osztalékon. Nos, Gönczi Rebeka, a másik angol telivér lovasa második helyezésével a befutót „lenullázta”, ennél papírformább eredmény nem létezett, viszont a hármasbefutón jelentősen lendített Light Blue Sky harmadik helyezése. Ez némileg meglepetést okozott, ugyanis ha a két angol ló alá leveszik a mezőnyt, szinte kockázatmentesen juthattak kellemes hozamhoz. Ha pedig csak a Kovács Sándor idomítást vették az angolok alá, akkor kevesebb ráfordítással, ám több rizikóval húztak be tekintélyes nyereményt.

Láttuk tehát Dettorit győzni!

A legnagyobb érdeklődéssel várt Kincsem díj is egy nagyszerű Dettori sikert hozott, Stanislav Georgiev Agreementtel a hajrában már nem volt ellenfél Splendentnek. És a harmadiknak beérkező Tides of War, a másik angol telivér a hármasbefutó osztalékon sem javított.

Remek versenynapon szórakozhattunk, végül is az történt, amire számítottunk, az angol klasszisokkal képtelenség lépést tartani. Ám rajtuk kívül is futott néhány márka a kiemelt futamokban, és velük felvették a versenyt a hazai legjobbak.

Amire ugyancsak számítottunk, néhány ízes sült elfogyasztásával is emelhettük a nap amúgy is magas színvonalát.

Budai Miklós

egy lóverseny-rajongó újságíró