A sprinterek kiemelt versenyét, az 1000 méteres Tattersalls-Overdose Díjat minden évben nagy érdeklődés övezi, idén ez pláne elmondható volt, hiszen az élő zsoké legenda, Frankie Dettori is nyeregbe szállt a Kincsem Parkban. Kijelenthető, hogy ez volt az első olyan verseny a nap folyamán, ahol győzelemre számíthatott az olasz lovas. A sikerre nem csak ő várt, az összes néző egy emberként várta vele együtt, hiszen mindenki látni szerette volna Frankie híres ugrását (a későbbiekben szerencsére ebből nem volt hiány). A futamban 9 lovat adtak indulónak és Frankie – nekünk már „csak’” Frankie – az egyik top favorit, Carlos Ray nyergében indult neki a sprint távnak. Igaz, a szakma és a fogadók között megoszlott a vélemény azzal kapcsolatban, hogy ki lesz a nyerő, mivel a futam másik favoritja, Vain Hope óriási formával jelentkezett, a Derby napon maga mögé utasította a rivális Carlos Rayt, így a kérdések adottak voltak: Tud-e Carlos Ray annyit előre jönni Dettorival, hogy újra ő legyen a sprint király? Vagy Georgiev lesz annyira erős, hogy Vain Hope megtartsa a koronát? A két kiemelkedő telivér mellett még számolni kellett a két cseh vendéggel is, hiszen Drish Venture és Legionar Srb remek esélyt képviseltek, neves idomároktól futva, így mellettük sem mehetett el szó nélkül az, aki fogadásban gondolkozott, márpedig ezen a napon szinte mindenki abban gondolkozott. Minden adott volt ahhoz, hogy a közönség egy kitűnő futamot nézhessen végig a lelátóról. A starter felszólította a lovasokat starthelyeik elfoglalására, az utolsó fogadások zajlottak még éppen, majd az utolsó ló is beállt a helyére és 3,2,1, START.

Az indítás gyakorlatilag az egész csapatnak jól sikerült, a vezetést Muskateer Three vette magához, akit Drish Venture követett. A két favorit, Carlos Ray és Vain Hope fej-fejt galoppoztak a harmadik és negyedik helyen. A tribünön tapintani lehetett a feszültséget, az egész lelátó állva nézte a futamot, ki-ki a saját kedvencének kiabált, hogy kicsit hozzásegíthesse a győzelemhez. Ekkor Dettori elkezdte egyre feljebb lovagolni Carlos Rayt, de a különbség közte és Vain Hope között nem csökkent, ekkor beigazolódott, hogy Georgiev még is csak jobban ismeri a lovát, ami természetesen előnyére vált. Kivárta a megfelelő pillanatot, nem kapkodott, majd indított és Vain Hope a tőle megszokott robbanékonysággal elindult a győzelemért, amit a nézők hatalmas ovációval fogadtak. Az utolsó kétszáz méteren a párosnak nem akadt ellenfele, így 2021 után ismét győzni tudott a szürke kanca, újfent sprinter királynőt ünnepelhetett a lelátó. A várt szoros célfotó csata ugyan elmaradt, de a közönség nem érzett csalódást, hiszen így is egy izgalmas futamot láthattak, emellett a fogadók is elégedettek lehettek, mivel második helyen a cseh Drish Venture ért célba Carlos Rayt megelőzve, így nem csekély összeggel gazdagodhatott az, aki ezzel a hármasbefutóval számolt. Jó lovak, jó zsokék és egy szép futam, már csak a díjátadás volt hátra.

Mivel a futamot a Tattersalls és a Magyarországi Angol Telivér Futtatók Egyesülete (MAFE) közös díjátadása követte, megkérdeztük Deák Györgyöt, a MAFE volt elnökét, aki már nem egy lovat vásárolt a neves árverésen:

Mit érdemes tudni a Tattersallsról?

-A Tattersalls – amelynek történelme egészen 1766-ig visszanyúlik – által rendezett árverések világhírűek és nem meglepő módon számtalan rekordot döntöttek meg az eladások tekintetében. Sikerük az impozáns rendezvények mellett a minőségi angol telivér felhozatalnak köszönhető, jobbnál jobb versenylovak kerülnek ki a kezeik közül. A világ minden tájáról érkeznek vevők egy-egy árverésre, ez alól Magyarország sem kivétel, minden évben szép számmal képviselik magukat a versenyló tulajdonosok, idomárok.

Hogyan jött létre a kapcsolat a két szervezet között?

-A MAFE és a nagy múltú Tattersalls között szoros szakmai kapcsolat alakult ki az évek során. A MAFE 2013-ban kereste meg a Tattersalls-t azzal az ötlettel, hogy a futtatókat összefogó egyesület szeretne olyan versenyeket támogatni, amelyeknek névadója vagy társ névadója lehetne az árverési ház. Az ötletet siker koronázta, ezt bizonyítva jött létre az általuk szponzorált, 2014-ben először megrendezésre kerülő MAFE-Tattersalls Díj, majd 2015-ben a Tattersalls-Overdose Díj, amely egyben emléket állít a valaha volt legjobb magyar sprinternek, Dózinak

Majd a győztes lovas nyilatkozata következett

Milyen eredményre számítottál a futamot megelőzően? Melyik volt az a pillanat, mikor érezted, hogy nyerni fogtok?

– Vain Hope többször bizonyította, hogy extra klasszisnak számít a sprinterek között. A felkészülése zavartalanul zajlott és top formában sikerült pályára állítani. Győzelmet vártunk tőle. Jól startoltunk és jó pozíciót sikerült szerezni. A vezető lovak kedvező tempót diktáltak számára és féltávnál már éreztem, hogy ebből győzelem lesz.

Milyen további terveitek vannak vele?

-Sajnos Magyarországon idén számára már nincs több sprintverseny, így most külföldön keresünk számára feladatot.

Milyen élmény volt Frankie Dettorival egy versenyben lovagolni? 

-Megtisztelő egy ilyen világklasszis zsokéval egy futamban nyeregbe szállni főleg úgy, hogy az Overdose Díjban a favoritot lovagolta. Számomra ez még nagyobb motivációt jelentett és lehetőséget arra, hogy bizonyítsam magamnak és a csapatomnak, hogy képesek vagyunk nemzetközi mezőnyben világklasszis zsoké ellen is győzni.

Hogy tetszett a versenynap összességében?

-Kiemelt versenynap révén mindig nagyobb az érdeklődés a Kincsem Parkban. Futamok szempontjából jobban szeretem az ilyen napokat, mert sok profi zsoké érkezik a pályára, akikkel élvezet versenyezni. Frankie Dettori adott az egésznek egy különleges miliőt, azonban úgy éreztem hogy túlterhelték őt a versenynapon. Összességében úgy gondolom hogy a sportág népszerűsítése érdekében tett lépések hasznosak lehetnek a jövőben.

By Galkó Orsolya

FOTO BNDK