Az első százat tavaly lezártuk. Száz derby, megannyi emlékkel, persze sokat nem láthattunk, legfeljebb olvastunk, hallottunk róluk. Naplopó, Rabló, Csákány, Duce, Try Well, Botond, Lubica, Roppant, Imi, Imperiál, Frappáns, Nótás kapitány, Ijász, Bilbao, Gázsi, Turbó, Torockó, Tabán, Pendragon, Sir Khan, Menedzser, Rodrigo, Saldenzar, Mayday, Quelindo, Merion, Eminens, Esti Fény, hogy csak néhányat említsek az egykor ünnepelt csillagok közül.

Nos, ha ilyen parádés válogatást tehetünk az első százból, csak azt kívánhatjuk a szakmának és a fogadóknak, hogy hasonló, vagy még erősebb összeállítást tehessenek majd a második száz lezárultával.

Amely július első vasárnapján elkezdődött!

Tizenöt hároméves telivér vonult méltósággal a jártatóban, amely körül nyüzsgött a nép, alig lehetett megfigyelői pozíciót foglalni. Belül pedig megannyi tulajdonos várta a nagy pillanatot a szakmai csapatokkal karöltve, akik nem várták, hanem még tettek a nagy pillanatért.

A mezőnyt két kanca színesítette, mindkettő különös figyelmet érdemelt. Kovács Sándor idomítottja, Csinibaba sorozatnyerőként startolt, mind a négy versenyében győzött Mocsinka Viviennel, többek között a Hazafi Díjban is amellyel jelezte, a derbiben is számolni kell vele.

A Szuna Szabolcsáltal felkészített Merci Star, ugyan egy hónappal korábban nyert először, de többek között mellette szólt, hogy anyja, Miss Turpan harmadik volt évjárata derbijében.

Persze a fogadók nagy része a mének között tallózott, ott is leginkább a Csontos Pál menedzselte, Stanislav Georgiev által felkészített lovak között. A Turf őket tippelte első kettőnek, úgymint Amore Boy és Lord Winter. Előbbi volt az esélyesebb, és rajta ült a közép-európai régió kiemelkedő lovasa a szlovák Jaroslav Linek. Nem mintha, a bolgár idomárjával, ne lett volna legalább ekkora favorit.

A lapok leosztva, persze nincs az a favorit élboly, amely ellen ne próbálnának meg kontrázni. Akik így tettek, ezúttal hoppon maradtak.

Nagyon ki volt találva az Amore Boy-Linek közös produkció, meggyőző fölénnyel nyertek az istállótárs Lord Winter előtt. És még harmadik helyezett is papírforma, Farkas Levente idomítottja, Real Hope az Alagi Díjban közvetlenül Amore Boy mögött végzett, most eggyel hátrébb.

Ha már Alagi Díj… Már-már babonává nemesült a tétel, hogy az Alagiban élen végző ló, nem tud derbyt nyerni. 2012-ben volt legutóbb példa a duplázásra, ám most Amore Boy eloszlatta a babonát, mindkettőt abszolválta.

Aztán az a legenda is szertefoszlott, hogy Linek csak szürkével képes derbyt nyerni. Bár háromszor is szürkét hozott a célba, ezúttal sárgával (meg még nagyon régen is) ért a csúcsra.

A derby utáni leltár fontos része, ki nem jött, akit vártak. A 101. Magyar Derby azonban annyira papírforma befutót hozott, vagyis mindenki jött, akit vártak.

A névsor egyelőre egy sor: Amore Boy. Arra, hogy ki követi, már egy évet sem kell várnunk!

Budai Miklós újságíró

(egy galopp rajongó véleménye)

FOTO : BNDK