EGY JÓ HÍR NÉMETORSZÁGBÓL A FUTTATÓKNAK ÉS AZ ANGOL TELIVÉR TENYÉSZTŐKNEK

Míg Magyarországon a Kincsem Nemzeti Kft. 2020. március 17-től határozatlan időre felfüggesztette a lóversenyfutamok rendezését, addig Európa más versenyüzemei már az engedélykéréseket is közzé téve várják a „startengedélyt”.

Elsőként a német, majd őket követve a cseh, olasz és április 21-én a lengyel agráriumért és ezen belül az angol telivérfajta teljesítményvizsgálatért (lóverseny) felelős miniszterek áldásukat adták az újrakezdésre, vagy szezonkezdésre. Minden országban már csak az egészségügyért felelős testületek döntésére várnak. Az első tegnap a németországi Alsó-Szászország tartományának fővárosában, Hannoverben megszületett. A döntés értelmében „amennyiben a járványhelyzetben nem következik be negatív fordulat”, úgy 2020. május 1-én folytatódhat a német lóverseny,

A hannoveri pálya rendezői olyan „pandémiás tervet” tudtak készíteni és a német döntéshozókkal elfogadtatni, amely még azt is lehetővé tette az – ugyan még zárt kapuk mögött – újra induló lóversenyben, hogy a külföldi tréningben álló lovakat is fogadhassák személyzetükkel együtt.

Természetesen ez még nem jelenti a lóverseny győzelmét a korona vírus felett, de egy halvány reménysugár arra, hogy az angol telivér tenyésztés teljesítménypróbája mégsem kell, hogy elmaradjon 2020-ban Európában.

A hannoveri versenynap 12 futamosra van tervezve és az előzetes nevezések alapján 10 futamban meg lesz a maximális 16 lovas mezőny – talán nem véletlen. Már most óriási a média érdeklődése a végre ismét „élő lóverseny” közvetítésekért.

Lengyel sporttársaink is hasonlóan látják a saját helyzetüket és óriási lehetőséget látnak a lóversenysport népszerűsítésének ilyen zártkapus, de élő televíziós közvetítésében.

Magyarországon a Kincsem Nemzeti Kft. ügyvezetésének kinyilatkoztatása alapján: „A Versenyszervező szakértők bevonásával dolgozik a versenyek zártkapus újraindítását célzó forgatókönyvön”. Ígéretük szerint majd e héten tájékoztatják a szakma képviselőit a terveikről …

Még kivár …

Mi pedig várjuk az ígért „újraindítási forgatókönyvet” és reménykedünk, hogy jó egészségben és minél előbb találkozhatnak sporttársaink a Kincsem Park 90 hektáros szabad területén – lóversenyzés céljából.