Figyelem! Tájékoztatás a lovász-lóápoló munkatársak „Kincsem Életpálya Modell” -hez kapcsolódó összegek kifizetéséhez

Az utóbbi hetekben sorra érkeztek hozzánk a kifizetésekre vonatkozó kérdések és felvetések a dolgozók részéről. Ezért a MAFE elnöksége úgy döntött, hogy igyekszik egyértelmű, a Kincsem Nemzeti Kft. vezetésével egyeztetett válaszokat adni.

Ki / kik részesülhetnek az életpálya modellhez kapcsolódó nyereményösszegek kifizetésében?

  • Valamennyi a versenylovak felkészítésében jogviszonyszerűen dolgozó lovas, lóápoló-lovász munkatárs, kivéve a trénereket.

Mikor várható a nyereményösszegek kifizetése?

  • Az összegeket 2019. december 13-i határnappal felkönyvelte a Kincsem Nemzeti Kft. a jogosultak NLER elszámoló rendszerébe. A kifizetés / átutalás az év végi leállást követően folyamatos. A 2019. december 15-ig a Kincsem Kft-hez beérkezett nyereménybekérőket e hét folyamán elutaljuk az érintetteknek, a 2019. december 15-e utáni nyereménybekérők folyósítása 2020. január 18-át követően várható.

A munkáltató törvényesen / jogszerűen kinek tudja kifizetni az átutalásra került / kerülő összegeket?

  • a 2019-es pénzeket a pénz beérkezésekor aktuálisan nála dolgozó szakembernek / szakembereknek, 2020-as versenyszezontól kezdődően pedig annak, aki az adott hónapra be van jelentve a Versenyszervezőnél, és a kifizetéskor a munkáltatónál áll alkalmazásban. Amennyiben nem érkezik változás bejelentés, akkor mindig az utolsó állapot a mérvadó.

Helyesen értelmezzük-e a Kincsem Nemzeti Kft. azon törekvését, hogy e pénzalap kifizetésének elsődleges célja a lovas, lovász-lóápoló munkatársak megbecsülése / megtartása a foglalkoztatónál?

  • igen, az életpálya modellhez kapcsolódó nyereményalap kifizetésének a munkatársak megbecsülése / megtartása a célja.

Mi a teendő az időközben munkáltatótól kilépett, munkahelyet váltó munkatársakkal kapcsolatosan, mivel őket már nem lehet “megtartani”?

  • az időközben kilépett dolgozók, a visszamenőleg járó összegből álláspontunk szerint nem részesedhetnek, mivel az előző pont szerint a meglévő dolgozók megtartása a cél. Ha időközben elment máshoz dolgozni a lósportban, akkor ő ott meg fogja kapni a pénzt. 2020-tól ez annyiban fog módosulni, hogy havonta számolunk el, de a hó közben távozók akkor sem lesznek jogosultak a nyeremény kifizetésére. Abban az esetben, ha az illető szakmában maradt akkor az új helyén számíthat erre a pénzre. Az semmiképpen nem célja az „életpályapénznek” hogy az időközben a rendszerből kikerülő emberek valamiféle „búcsúpénzt” kapjanak, és 2020-ban sem célszerű foglalkozni a hó közben kilépők időarányos pénzével, mert ez egyfajta motivációs erőt kell hogy jelentsen a lovász részére is, hogy ott maradjon ahol a fizetése mellett tervezhető díjbevételre is számíthat.

A fentiekben felmerült kérdésekre adott egyértelmű válaszokat köszönjük: Pécsi István ügyvezető igazgatónak, Horváth Zalán ügyvezető igazgatóhelyettesnek és Telkes Bálint gazdasági igazgatónak.

A felkészülés időszakában kívánunk enyhe időt és sportsérülésektől mentes napokat…