EGY KIS „MAGYAR CSAPAT” VILÁGRASZÓLÓ SIKERE, ÉS AMI MÖGÖTTE VAN… 3. rész

A vonal végén Bayarsaikhan Encki az első magyar Gr-1-es nyerő ló lovasa

MAFE: Mindenekelőtt szívből és nagy-nagy örömmel gratulálunk a magyar lósport szempontjából történelminek minősülő sikerhez. A szenzációs győzelem kapcsán szeretnénk Téged bemutatni a magyar galoppsport szereplőinek és rajongóinak. Ám ezelőtt engedd meg, hogy mi mutatkozzunk be neked: a Magyarországi Angol Telivérfuttatók Egyesülete a versenylovak tulajdonosait / futtatóit és a szakma képviselőit is tömörítő szervezet. Tagsága és pártoló tagsága által a tréningben álló lovak mintegy 70 %-át is „képviseli”. Fontos feladatunknak tartjuk, hogy a magyar lóversenyzés eredményein kívül a nemzetközi lóverseny kiemelkedő történéseiről, eredményeiről és fejlődéséről is tájékoztatást adjunk a galoppsport szerelmeseinek.

BE: Köszönöm a megkeresést és a gratulációt. Természetesen örömmel állok rendelkezésetekre.

MAFE: A baden-badeni sikered és a müncheni szenzáció után – amely nem csak nekünk, hanem neked is az első Gr-1 győzelmet hozta – neved egy csapásra ismertté vált Magyarországon. Azonban csak nagyon kevesen tudnak rólad ennél többet. Kérlek, röviden mutasd be magadat és a családi hátteredet!

BE: Mongóliában születtem, 34 éves vagyok. 11 éves koromban szüleimmel együtt költöztem Németországba. Versenylovas egy hároméves zsokéiskola elvégzése után lettem.

MAFE: Versenylovas vagy. De hogyan telnek a hétköznapjaid?

BE: 2012. óta dolgozom Sascha Smrczek istállójában. Hétköznaponként munkalovas vagyok, ezért tudtam ma is csak a délutáni órákban fogadni a telefonhívásotokat. A versenynapokon pedig a pályákon élem az életemet.

MAFE: Mi azokhoz a nemzetekhez tartozunk, akik történelmük, vándorlásaik és hagyományaik alapján méltán tartják magukat lovas nemzetnek. Rajtunk kívül ki lenne még lovas és íjász nemzet, ha nem a mongol? Ezért aztán a többség nálunk nyilván okkal tételezi fel rólad is, hogy már csecsemőként is lovagoltál! Mikor kezdődött a lovakkal való kapcsolatod, illetőleg a versenykarriered? Hány futam és hány győzelem áll mögötted?

BE: Arra nem emlékszem, hogy mikor ültem először lovon, ám az igaz, hogy az intenzív lovasélet igen korai gyerekkorban elkezdődik. Nem volt ez másképp az én életemben sem: 5-6 éves koromban már távlovas versenyeken vettem részt Mongóliában. Aztán, ahogy már említettem, Németországban zsokéiskolát végeztem. Eddig kb. 1500 futamban lovagoltam. Ebből közel háromszázat nyertem.

MAFE: Hogyan találtatok egymásra Maronka Gábor trénerrel és azt megelőzően volt-e már valami ismereted a magyar galoppsportról?

BE: Én hasonlóan másokhoz, felkérésre lovaglok versenyben. Ha a saját istállóban nem kapok feladatot, szívesen vállalok lovaglást másoknak. Így Gábor felkérésére sem a baden-baden-i és müncheni futamokon lovagoltam először. Őszintén szólva nem emlékszem pontosan, hogy mikor volt az első, de azt hiszem, hogy Hannoverben volt nála a bemutatkozásom.

Hogy miért kaptam felkérést? Hát erről Gábort kellene megkérdezni. A magyar galoppsportról széleskörű és mély ismereteim nincsenek.

MAFE: Baden-Badent megelőzően, talán ha pár magyarországi videofelvételről láthattad a lovat … Milyen érzéssel vállaltad a Gr-3-as lovaglást, láttál-e esélyt egy jó versenyre?

BE: Igen, Nanchoról több videót is kaptam Gábortól. Nagyon megtetszett a ló mozgása. Úgy gondolom, hogy jelentős különbség van a magyar és a németországi lóversenyzés között, de a legjobbakkal érdemes itt is próbálkozni. Első futására nem voltak különösebb elvárásaim, de szívesen vállaltam a felkérést.

MAFE: Már Baden-Badenben alaposan megleptétek a mezőnyt. Láttuk a futamot, hallottuk az elképedt riporter hitetlenkedő hangját. Milyen volt ez a verseny belülről?

BE: A futam előtt nem reménykedtem túlságosan, mert nehéz társaságban mégis csak első futása volt a lónak. Próbáltam lépést tartani a mezőnnyel. Fantasztikus volt a ló teljesítménye és a jelentős fölényünk.

MAFE: Meglepődtél Nancho Gr-1-es utónevezésén mindössze két héttel Baden-Baden után?

BE: Igen, számomra váratlan volt Nancho utónevezése, hiszen ismereteim szerint Baden-Baden után a téli szünetre vonulás lehetősége is tervezve volt. Ezért valóban meglepődtem, amikor Gábor ismét felkért, hogy Münchenben is lovagoljam a lovat.

MAFE: Látva a pálya állapotát, a két héttel korábbi erős versenyt, a hosszú utazásokat – ezek azért nem szolgáltak előnyötökre – milyen versenytaktikát egyeztettetek Gáborral?

BE: Azért fogadtam el azonnal ezt a váratlan felkérést, mert az októberi verseny után nagyon megnőtt a bizalmam Nancho iránt. Lényegében, mint jó eséllyel számoltam vele. Ez fontos, mert nem szeretünk esélytelen lovakon ülni. A taktika egyszerű volt: 2-3. hely 2000 m-ig, aztán a többi a ló képességétől és teherbírásától függ …

MAFE: Érezted-e a futam során, és ha igen, mely szakaszában, hogy itt és most mindketten hírnevet hozó óriási sikert érhettek el?

BE: A kilencedik startbokszból indultunk, ezért rögtön az elején erősen meg kellett lovagolni Nanchot, nehogy külső pályára szoruljunk. Mikor láttam, hogy az erős kezdés után különösebb erőlködés nélkül tartja a helyét az élbolyban, és beértünk az utolsó kanyarba, megéreztem, hogy itt lehet valami!

MAFE: Láttuk a verseny után az öltözőben készült rövid videót arról, hogy versenyzőtársaid milyen kitörő lelkesedéssel ünnepelték veled a Te sikeredet. Ezek szerint csak a pályán vagytok ádáz ellenfelek, a verseny után így tisztelitek egymást?

BE: Igen, a versenypályán valóban ellenfelek vagyunk, de utána jó hangulatban nagyon tudunk örülni egymás sikerének, kiváltképp, ha egy Gr-1 győzelemről van szó. Az ünnepléshez biztosan hozzájárult a kollégáimhoz fűződő jó viszonyom is. Mindig törekszem az udvarias és barátságos magatartásra.

MAFE: Szerinted eddigi életedhez képest hoz-e változást ez a nagyszerű győzelem? Mik a további terveid?

BE: Örülök a sikernek, de keményen kell tovább dolgozni. Smrczek úrnak vannak lovai Franciaországban is, ezért ott is sokat lovagolok. Remélem, hogy ott is kaphatok jó sanszokat.

MAFE: Nagyon köszönjük, hogy egész embert kívánó elfoglaltságod mellett nem kevés időt szántál ránk! További eredményes versenyzést, nagy-nagy futamgyőzelmeket kívánunk Neked! Nagyon reméljük, hogy előbb-utóbb Magyarországon is láthatunk versenyben lovagolni, így a személyes találkozás reményében köszönünk el Tőled!

BE: Ez előbb várható, mint gondolnátok. Gábor már meghívott a november 24-ei versenynapotokra. Remélem, hogy személyesen is találkozni fogunk!