Tattersalls-Overdose díj

Idén ötödik alkalommal rendezi meg a versenyszervező a világ legnagyobb forgalmú árverési csarnokának a támogatásával a XXI. század legjobb magyar lováról elnevezett Tattersalls-Overdose díjat.


Nem tudom, van e az országban, aki nem ismeri ennek a „csodaló”-nak a történetét, de a turf rajongók szinte biztos, hogy kívülről fújják! Álljanak itt a nem mindennapi versenykarrierjének adatai:
Versenyben 19-szer indult és ebből 16-szor győztesen tért vissza.
Forintra átszámított össznyereménye: 65.857.480 Ft

Kiemelkedő győzelmei:
PREMIO CARLO E FRANCESCO ALOISI Gr III 2x
LANSON CUP Listed
LOTTO-HAMBURG TROPHY Gr III
GOLDENE PEITSCHE Gr II

Legmagasabbra értékelt futása szakmailag azonban a KING’S STAND STAKES-ben (Gr I) elért negyedik helyezése volt.
A mindössze 2.000 GNS-ért vásárolt mén soha, egy pillanatig sem hagyott kétséget klasszisa felől. Erre jó példa az érvénytelenített Gr I-es besorolású Prix de L’Abbe is.
Ugyan senki nem ígérheti egy árverésen, hogy ilyen összegért, ekkora klasszist vásárolhat, de az „öreg turf rókák” mind ebben bíznak.


Térségünkben javarészt 10.000 GNS szokott lenni az a lélektani határ, amit még megfizetnek a newmarket-i yearling árveréseken. Persze ilyen áron ritkán lehet venni a Book 1 és a Book 2 katalógusból. A mi pénztárcánkoz illő lovak leginkább a Book 3 végéről illetve a Book 4-ből kereshetőek ki. Ezen belül is ilyenkor egy kis szerencsével megvásárolhatunk olyan csikókat is, aminek az apja még nem bizonyított és most yearling az első évjárata.
Persze még az is nagyon fontos egy ilyen árverésen, hogy eldöntsük, milyen távra szeretnénk a csikót a megvásárolni. Ebben nagy segítség lehet, ha megnézzük a csikó nagyanyjának és annak a közvetlen utódainak teljesítményét. Így nagyobb pontossággal behatárolhatjuk a leendő versenylovunk távbírását, mintha az anyát néznénk csak. A fedezőmén is fontos, de a régi szakemberek azt mondták, hogy a ló teljesítményéhez csak 30%-kal járulhat hozzá, de egy biztos, steher ménnek ritkán lesz sprinter ivadéka.
Az idei October Yearling Sale alkalmából is ad a magyar futtatóknak kedvezményeket, támogatásokat a Tattersalls. Ezekről a következő írásunkban fogunk tudni részleteket közölni, ahol írunk majd az újonc fedezőménekről is.

Végezetül álljanak itt az Tattersalls-Overdose díj eddigi győztesei és helyezettjei:
2014. I. Alfkona 58.5 kg. Jaroslav Línek 0.56.3 II. Petit Arc En Ciel, III. Zelnike
2015. I. Puck Fair 57.0 kg. Zdenko Smida 0.59.6 II. Alfkona, III. Meteorit
2016. I. Pretorian 60.0 kg. Jaroslav Línek 0.57.2 II. Puck Fair, III. Efily
2017. I. Duce 60.0 kg. Stanislav Georgiev 1.00.0 II. Power of Angel, III. Efily

Reméljük, hogy az idei verseny is hasonló színvonalú versenyt hoz, mint az eddigiek!

/ Nagy István /