Végre igazi versenyszellem a Kincsem Park galopp versenyein!

Mi, akik igazán szeretjük a galopp versenyeket, a lovak küzdelmét, a 2018. április 1-i versenynaptól végre újra élvezhetjük ezek minden ízét.

A Lóversenyzést Felügyelő Bizottság bölcs határozattal eltörölte a három évig élt, nagyon szerencsétlen ostorhasználati szabályt.

Mint jól ismert, a „3/1-es szabály”megfelelési kényszerből fakadó hirtelen és átgondolatlan újító ötlettől vezérelve, gigantomániás beütésektől sem mentesen („Utat mutatunk a világnak!”), diktatórikus módon került bevezetésre 2014-ben.

Nagy küzdelem árán a szakma sikeresen megvívta küzdelmét, hogy végre lóversenyt láthassunk. Olyan küzdelmet, ahol ló és lovas gyönyörű véghajrát tudnak produkálni, európai és nem norvég minta szerint.

A lovasok végre örömmel lovagolnak, a tulajdonosok végre nem a befutás utáni hátrahelyezés fenyegetésétől izgulnak, a nézők és fogadók pedig újra elvezik a lóversenyt!

Szintén szakmai és tulajdonosi nyomására szűnt meg az ugyancsak átgondolatlanul, az érdekeltek meghallgatása nélkül bevezetett kvalifikáció is.

Lássuk, mi az eredménye? Ami a fogadókat illeti – mert ugye a fogadás a lóverseny sava borsa! – nincsenek félrevezetve fals kvalifikációs eredményekkel!

Újra várják a csikófogadási lehetőségeket, amiket jó kis baráti vitákkal fűszereznek.

Szemmel láthatóan visszatérőben van a lóverseny!

A megváltozott ostorhasználati szabály nyomán újra nyíltabbak, küzdelmesebbek és élvezhetőbbek a versenyek. Sokat számít, hogy a távoszlopon belül már nem csak egyszer lehet használni a pálcát. Sok lovas a végküzdelemre hagyja a jelenleg engedélyezett négy botütést. Nagyon jó példa erre a vasárnap lefutott Dióspusztai Díj is, ahol újra a régi szép küzdelmet láthattuk a finisben.

Igenis erre van igény! Ezt várják a lóversenyrajongók és a fogadók is. Nincs is rosszabb érzés egy fogadónak, mint amikor azt látja, hogy csak azért nem nyert a lova, mert a zsoké nem dobhatta még egyszer végküzdelembe a lovát.

Vasárnap lefutották a második olyan Nyeretlen Kétévesek Versenyét, amelynek szereplőit a versenyszervező immáron nem kárhoztathatta előzetes kvalifikációs futamra. Itt is bebizonyosodott, hogy megfelelő hozzáértéssel és szakmai tapasztalattal rá lehet mutatni a nyerőre. Míg a hivatalos szaklap, a Magyar Turf az eddigi két csikóversenyben nem tudta megtippelni a nyerőt, addig a honlapunk az első verseny nyerőjét harmadiknak tippelte, a második verseny nyerőjét pedig elsőnek. És mint az osztalékok is mutatják a fogadókat sem érte váratlanul a nyerők kiléte.

Úgy látjuk, hogy az idomárok is megértették a felhívásunkat, amiben azt kértük tőlük, hogy csak versenyre felkészített lovakat indítsanak.

Úgy hisszük, hogy nagy köszönettel tartozunk a Kódex Bizottságnak és a Lóversenyzést Felügyelő Bizottságnak, hogy a szabályváltoztatásokkal újra élvezetessé, izgalmassá tették a lóversenyt!