EGY ÚJABB MÉRFÖLDKŐ ELŐTT

Úgy tűnik, hogy 2018. június 2-án egy újabb nagyobbat „léphetünk” előre, köszönhetően a Lóversenyzést Felügyelő Bizottságnak. A lóversenyzés szakmai felügyeletéért életre hívott testület a 46/2018-as számú határozatával, mindenféle kvalifikációs kötelmet eltörölt az alábbiak szerint:

„LFB GALOPP HATÁROZAT (2018-05-15)

46./2018.: az LFB felhívja a Versenyszervező és a futtatók figyelmét, hogy a Kincsem Nemzeti Kft. közleményében „kvalifikációs futamnak” nevezett futamok nem minősülnek kvalifikációnak és ezek a futások – a Versenyszervező által tervezett formájukban – semmilyen kihatással nem lehetetnek a lovak teljesítményének megítélésére, és nem előfeltételei a további versenyekben  való indulásnak, tekintve, hogy a 2018-ban elfogadott Galopp Teljesítményvizsgálati Kódex nem tartalmazza a kvalifikációt.

Meg kívánjuk jegyezni, hogy a „galopp kvalifikáció” sem szakmailag, sem a múltját, sem a célját, valamint díjazását tekintve nem összehasonlítható az ügető kvalifikációval.”

A szakma és a tulajdonosok elsöprő többségének megelégedésére hozott Határozat alapján lehetővé vált, hogy a versenyszervezői feladatokkal megbízott Kincsem Nemzeti Kft. a szezon első Nyeretlen Kétévesek Versenyét immáron a már csak rossz emlékű előzetes kvalifikációs kötelezettség nélkül rendezze meg. Az érdeklődés nagy, hiszen a lovak trénerei és futtatói 13 kétéves lovat neveztek az év első „csikó versenyére”, így hét mén és hat kanca várhatja élete első igazi megmérettetését.

VÁLTOZATLANUL NAGYON FONTOSNAK TARTJUK, hogy idomárjaink a versenypályára, elismert versenyekbe továbbra is csak jól felkészített, „start kész” lovakat adjanak indulónak, mert a „nem megfelelően felkészített lovak” idomárjait a Versenyintézőség bünteti. Különösen fontos ez akkor, amikor a 2018. május 27-i versenynapon az indító rendelkezésére két ló nem indult, ezért a VI. startpróbára kötelezte Őket.

GVSZ 160. §

„Startboxos indulásnál az Indító a startból kizárja azt a lovat, amely a felszólításától számított négy percen belül nem foglalja el helyét a startboxban.”

Balesetmentes, sportszerű és izgalmas versenyeket kívánunk mindenkinek!

A MAFE Elnöksége