Interjú Dr. Hammersberg Elemérrel

A hétvégi Nemzeti Díj megnyerésével folytatta nagy menetelését Tour To Paris.
Itt az ideje megszólaltatni a ló tulajdonosát, Dr. Hammersberg Elemért!

1,Üdvözlöm! Köszönöm, hogy vállalta az interjút! Elsősorban szeretnék gratulálni az eredményhez, a stílushoz és a sorozathoz! Még mielőtt a lóra rátérnénk, beszéljünk Önről!Hogyan indult az álom, hogy került kapcsolatba a lóversenyzéssel és mi inspirálta a futtatók körébe anno?
-Fiatal korom egy részét Gyöngyösön töltöttem, ahol egy egészen nagy lipicai lovak méntelepe volt akkoriban, oda jártunk lovagolni, többek között olyan emberek társaságában, mint Bárdos György, későbbi fogathajtó világbajnok. Később Pestre kerültem egyetemre, ill. dolgozni, majd amikor a gyermekeink megnőttek, lovagoltak már hobby szinten, kerestünk lovaglási lehetőséget újpesti lakásunk közelében. Hallottuk, hogy van egy alagi tréningtelep, gondoltuk megnézzük. . Ott Soltész Andráshoz kerültünk, ahol fiam mellett lányom és Én is lovagolni kezdtünk. Első saját lovam Kabaré volt, szintén Soltész András idomításában, sok jó élményt adott, ami megalapozta azt, hogy hosszabb távon a tulajdonosok társaságát erősítsem. Későbbi lovaim közül meg kell említsem Ohara-t, aki megnyerte az Erdődyt, Nemzeti Díjban 2., Alagi Díjban és a Derbyben is 4. lett. Az elmúlt években Mick Tito-t emelném ki, Ő Kovács Sándor idomításában állt, de sajnos a Derby előtt pataproblémák miatt lejelentésre került.
2,Ha jók a híresztelések, nem csak tulajdonost, de amatőr hobbilovast is tisztelhetünk Önben! Tervben volt a versenyben való lovaglás vagy csak hobbinak indult?
-Amikor, többek között Siklósi Tamás ESDE Bt-s lovai is Ribárszki Sándornál álltak, volt szerencsém sokat lovagolni Rézpatkót és társait, nagyon jó élmény ilyen nagyszerű képességű lovakat ülni. Tour to Paris-t is lovagoltam, de amikor láttam, hogy nagyszerű képesség van benne, nem szerettem volna befolyásolni a munkáit azzal, hogy nem egy versenysúlyú lovas társaságában kelljen elvégeznie teendőit. Többek között a súly és a hivatásom miatt maradtam az amatőr hobbilovas státuszban.
3,Tour to Paris, meglátni megszeretni? Hogy történt a nagy találkozás és miért rá esett a választás?
-Ribárszki Sándorral mindig jó kapcsolatot ápoltunk, kislányait is én segítettem a világra, egyszer kérdeztem, hogy nincs e eladó lova, egy erősebb mén, amit esetleg én is lovagolhatnék lassú munkákban. Mondta, hogy van egy szép küllemű és jófejű kétévese, amit fél évvel azelőtt vásárolt Franciaországban. Megtekintettük a lovat, nagyon jó benyomást tett ránk és a jól sikerült kvalifikációja idején sikerült megegyezzünk. Így került a tulajdonomba
4,Milyen ló is Ő? Kicsit mutassuk be az olvasóknak, milyen természetű társat tisztelhetünk benne?
-Tour to Paris egy rendkívül intelligens, nyugodt, jófejű ló, szereti lótársait felmérni, boxban kicsit csipkelődő, játékos, de egy tünemény. Amatőrök és lányok kezét szereti, laza száron nagyon nyugodtan lehet vele dolgozni, nem kedveli, ha nagyon összefogja egy keményebb kezű lovas, akkor töri magát.
5,Nyeretlenség, idáig minden fontos korosztályos verseny megnyerve, könnyen, de most jött a hír, hogy törölve az Alagi Díjból és irány a Flandorffer Tamás Emlékverseny. Sprinter vagy Miler? Mesélne a döntés okáról?
-Tour to Paris felmenői általában maximum 1600 méterig voltak versenyképesek, így mi is elkezdtük tesztelni távbírását. Nemzeti Díjban futott 1600 méteren mutatta, hogy az utolsó 400 métere már gyengébbre sikeredett, kicsit ki is szédült a barrierről, így úgy döntöttünk, nem nyúzzuk tovább. Legközelebbi fellépése rövidtávú Flandorffer Tamás Emlékverseny lesz, utána persze formától és egészségi állapottól függően Kozma Ferenc Emlékverseny, Kállai Pál Emlékverseny-Budapesti Díj és Overdose Díj közül választunk. Természetesen ezek sok mindentől függnek majd, nagyon jó csapat egyengeti a ló útját, többek között trénere Ribárszki Sándor is, így az Ő szavára nagyon adok.
6,A látott stílus alapján elindultak a halk suttogások, amik Overdose-hoz hasonlítják Tour to Paris-t. Ez büszkeség vagy esetleg rossz ómen? Nincs nyomasztó mellékhatása a veretlenségnek?
-Nem gondolnám, hogy jelenleg még Overdose kvalitásával rendelkeznénk, egyelőre “csak” abban hasonlítunk, hogy az első öt versenyünkben veretlenek vagyunk. Nagyszerű képességű ló, a veretlensége jó érzésekkel tölt el, de fő, hogy eltaláljuk a jó távját és ha ez sikerül akkor bizakodhatunk, hogy továbbra is elsőként halad át a célvonalon, ám ha felesleges kockázatokat vállalunk, mint például Alagi Díj vagy Derby, úgy mi fosztjuk meg a lovat a veretlenség tényétől.
Találkozunk a Derby Fesztiválon, ahol remélhetőleg ismét lenyűgöz minket TOUR TO PARIS! Köszönöm az interjút, sok sikert kívánok!
-Én is köszönöm a lehetőséget és mindenkinek a drukkolást.

Forrás: