Newmarket tündöklése

Newmarket tündöklése: avagy hogyan építsünk több gazdasági szektort ellátó, sikeres üzleti vállalkozást az angol telivér köré.

Írásomban most nem térnék ki sem történelemre, sem pedig az angol vidék szépségeire, hanem egy 2012 és 2016 között végzett gazdasági felmérés eredményeit ismertetném, mely az angol lóversenyzés és tenyésztés fellegvárának, Newmarketnek gyarapodását elemezte. (megjelenés: 2017 július 5)

A város HQ azaz high quality (magas színvonalú) lóversenyipara évente 240 millió fontot produkál és öt év alatt 16.3%-os gazdasági növekedést figyelhettünk meg és 9.5%-kal nőtt a foglalkoztatottak aránya. Csak a July Festival 40.000 lóverseny-rajongót vonz a városba, ezzel (az árverések után) a harmadik olyan legforgalmasabb eseménynek számít Newmarketban, amikor a vendéglátóipari egységek éves bevételük körülbelül tíz százalékát tudják megszerezni. Összesen 366.961 ember látogatta meg a newmarketi versenypályát 2016-ban (vagyis hivatalosan ennyien váltottak jegyet egy-egy versenynapon).
A Jockey Club Estates egy új tréningpálya építését tervezi 10 millió fontos büdzsével.

A teljes munkaidős dolgozók száma 3600 körül mozog a városban, a részmunkaidős és szezonális munkavállalókkal a felmérés sajnos nem foglalkozott.
A lovak száma tréningben (2016) 3385 volt, 89 tréner felügyelete alatt végezték napi munkájukat, akik közül öt mondhatott 150 vagy afölötti ló létszámot magáénak, másik öt 100 és 149 között, míg kilencen 50 és 99 állatnak egyengették a karrierjét. A fiatal trénerek jönnek folyamatosan, nagyon nehéz kiadó vagy eladó yardot találni…
Érdemes megemlíteni, hogy két vezető tréner is 75%-os arányban külföldi tulajdonú lovakkal dolgozik (az összes tréningben lévő lovak 50%-a van külföldi tulajdonban!), valamint hogy a kisszámú, ám jó anyagi háttérrel és tenyészanyaggal rendelkező futtató nehezíti a kisebb trénerek érvényesülését a szakmában. A szakképzett munkaerő-hiány egyébként itt is jelentős.
Ahol ennyi ló van, ott hamar fontossá válik egy rehabilitációs center létrehozása: a Longholes Stud igen magas színvonalon szolgálja ki a pihenőn levő vagy onnan éppen visszatérő versenylovak napi szükségleteit és fiatal lovak belovaglását is vállalják. Látunk yardokat, melyek a nyugdíjas lovak átképzésével foglalkoznak, hogy a versenypálya után is megtalálják helyüket a világban. Ez az utóbbi években Nyugat-Európában egyre szélesebb körben terjedő tendencia: azok a telivérek, akik nem kerülnek tenyésztésbe, néhány hónapos átlovaglás után, mint díjlovak, ugrólovak vagy éppen, mint hobbilovak folytatják életüket.

A tenyésztésben részt vevő lovak száma 27.8 %-kal emelkedett: több új mén került a ménesekbe és ennek megfelelően több kancát is fedeztek (46 mén,3821 kanca, melynek 70%-a vendég ló, míg 30% az év 365 napján Newmarket-ben tartózkodik. Az itt vendégeskedő kancák legtöbbje ír, francia, német vagy japán tulajdonú)
Egyetlen ellenfelük a minőségi tenyésztésben Írország, ahol a világ top tíz ménje közül hármat találunk, míg az angoloknak „be kell érniük” Dubawival és Frankellel. A legtöbb mén az itteni tenyész-szezont követően a déli féltekén folytatja karrierjét.

Oktatás és kultúra: a méltán híres British Racing School (ami nem kizárólag zsokékat képez!) 75 iskolalóval és 37 (+5 fő 2 év alatt) alkalmazottjával áll az évente kb 170 itt megforduló tanuló rendelkezésére.
Itt a legnagyobb problémát a szállás jelentette, mivel a különböző kurzusokra a világ minden tájáról eljönnek emberek. 2012-ben 360.000 fontból felújították az iskola tréningpályáját és további fejlesztéseket végeztek a minél magasabb szintű oktatás biztosításához.
15 millió fontot költöttek a régi Racing Museum áthelyezésére és megújítására. A most Palace House néven futó létesítményben festmény galéria, lóverseny kiállítás, étterem, ajándékbolt található és a felújított Rotschild istállóban nyugdíjas versenylovak részvételével naponta két prezentációt tekinthetünk meg a fentebb már említett, népszerű átképzés témában.

A „Discover Newmarket” program a legutóbbi szenzáció, melynek keretében meglátogathatunk istállókat, a híres tréningpályákat, a National Studot és a híres Jockey Club Rooms-t is. Pár helyi hotel kedvezményes szállást kínál a túrán résztvevőknek.

És akiket még eltart egy telivér: állatorvos (kórház és laboratóriumok), kovács, lótápgyártó, mezőgazdasági cégek, reklám és biztosító cégek, fényképész, mezőgazdasági gépipar, lovasfelszerelést gyártó vállalkozás, biztonsági cég, lószállító vállalkozó, a szomszéd, akinek rengeteg széna van a birtokán és még sorolhatnánk…

/ Prém Lívia /