Arrogate visszatérése – nyilvános munka helyett az évszázad fiaskója

07.23 án tért vissza a 2016 és eddig 2017 évben a világon legmagasabbra értékelt telivér Arrogate a Del Mar versenypályán a Gr2 San Diego Handicap (kb. 1700m 300.000 USD) versenyben. A pályáról már írtam korábban is többször milyen fejlődésen megy keresztül és milyen erőfeszítéseket tesznek azért a szervezők, hogy a közönséget és szakmát egyaránt kiszolgálják.

Mint igazi rajongó minden évben szeretném látni a világ legjobbjának tartott telivért. Úgy döntöttem ott a helyem. Látnom kell őt is csakúgy, mint tavaly California Chrome-ot.

Arrogate 2016 ban és ez év elején egy szinte lehetetlennek tartott sikersorozatot teljesített: a világ 3 legnagyobb díjazású homokpályás versenyét (Breeders Cup Calssic, – Pegasus Invitational – Dubai World Cup) megnyerésével beírta magát a lóversenyzés történelem könyvébe. A sikersorozat után mindenki azt találgatta egyáltalán legyőzhető e Arrogate karrierje hátra lévő részében.

A válaszra mindössze tegnapig kellett várnunk.

Arrogate bemutatkozása hatalmas nyilvánosságot kapott és a Del Mar-i versenyszervező hatalmas sikernek könyvelte el, hogy idén szinte kivétel nélkül minden versenyét Del Mar-ba tervezték. Ebben hatalmas szerepe van annak, hogy a 2017-es Breeders Cup meetingnek Del Mar ad otthont november elején.

Arrogate visszatérő versenye sokkal könnyebbnek ígérkezett, mint tavaly Chrome-é. Elnézve az indulókat megfordult a fejemben, hogy szándékosan nem akarnak számára erős ellenfeleket hiszen mégis csak közel fél év kihagyás után tér vissza jól megérdemelt pihenőjéről. Mindenki tudta, hogy nem lesz még top formában hiszen a novemberi Breeders Cup Classic lesz az idei év fő versenye számára.

A mindössze 5 lovas mezőnyben az egyetlen említésre méltó telivér Accelerate-volt, amely a 2016 Breeders Cup mérfölden ért el 3. helyezést. A többiek maximum Gr2 szinten villantak meg néha – néha egy – egy helyezést erejéig. Accelerate azonban idén még csak győzni sem tudott. Gr3 szinten sem! Így minden előjel azt mutatta ez csak egy nyilvános munka lesz Arrogate számára a 4 hét múlva lefutásra kerülő Pacific Classic Gr.1 (1 millió USD) előtt.

A verseny előtt csupán 1 ember Accelerate lovasa Victor Espinoza (igen ő az aki Chrome lovasaként magát is okolta a Breeders Cup Classic vereség miatt) nyilatkozta azt, hogy nem azért vállalta Accelerate lovaglását, hogy második legyen. Kijelentését még Accelerate idomárja és tulajdonosa is megmosolyogta… Pedig ha van lovas, aki tudja, hogyan kellene Arrogatet legyőzni az csak Victor lehet. Tavaly hónapokon keresztül készült Chrommal Arrogate legyőzésére. Tanulmányozva, elemezve ellenfelét. A verseny előtt érdekes döntés született: Accelerate-re felkerült a szemellenző…

A versenyre több tízezer ember látogatott ki, Lóverseny rajongók és olyanok is akik kizárólag Arrogatet szerették volna megnézni, de nem igazán voltak még lóversenyen korábban.

A jártatónál volt, aki már az előző verseny előtt letáborozott csak azért, hogy lássa a világ legjobbját közelről. A ringben nem csak az indulók tulajdonosai hanem kb 250- 300 tulajdonos és idomár sorakozott fel a sajtón kívül, hogy lássa Arrogatet. Mike Smith azonban nem olyan showman, mint Espinoza aki 2016.ban Chrome nyergében szinte öröm ünnepé változtatta már a ringben való sétáltatást is folyamatos integetéssel, a közönség biztatásával, a közönség felé való csókdobálással. Így is hatalmas üdvrivalgás közepette ült nyeregben Mike és vonult ki a parádéra, amit mellesleg az USA-ban minden verseny előtt megtartanak ezzel is tiszteletet adva az indulóknak és ünnepélyesé téve minden verseny hangulatát.

Végre elindult az kb. 1700 méteres San Diego Handicap Gr2. Espinoza a starttól hatalmas tempóban lovagolta Acceleratet egy lapra téve fel mindent – megszökni még mielőtt Arrogate elindul.  Arrogatenak még csak esélye sem volt ezt a gyors tempót felvenni a mérföldes lóval szemben így a mezőny végén tartotta Smith. A túloldal végén megindult Arogate azonban Espinoza is ostorhoz nyúlt s igyekezett lovából a maximumot kihozni így a célegyenesre fordulva 5-6 hossz volt az előnye Arrogate-el szemben. A célegyenese fordulva azonban már az is látszott, hogy Arrogate ma nem fogja tudni fantasztikus utolsó 400-át produkálni így lovasa nem is erőltette. A vége könnyű 9 hosszas Accelerate győzelem lett. Arrogate kíméletes utolsó 200-al mindössze 4. 15 hosszra a nyerőtől.

A tét és hely fogadások 97% Arrogatre lett feltéve talán ez is indokolta, hogy néhányan fütyülni és booozni kezdtek verseny után. A többség azonban, csendben csalódottan, szótlanul elindult a kijárat felé. A fogadók közel 1 milliárd Ft-nak megfelelő UDS-t veszítettek a futamon. Az USA-ban minden tikett minimum 5% nyereséget garantál, még akkor is amikor csak arra az egy lóra fogadnak. Így érthető, hogy a hely fogadásokra meg sem fordult senki fejében, hogy ne Arrogatere fogadjon, hiszen a többi sem fizetett volna jobban mást. Így viszont új rekord született: 5 lovas mezőnyben a három hely 122,7 USD volt 2 USD minimum tétre! Még Accelerate tétje mindössze 8x pénz fizetett addig helye 16x volt.

A verseny után megtudhattuk, hogy Arrogatenek semmi baja, nem sérült meg egyszerűen üres volt és ennyit tudott ma. Idomárja Bob Baffert még annyit mondott “lehet, hogy túl nagy önbizalommal indultunk…”

A verseny után Espinoza széles mosolyában benne volt minden, ami e sportnak a szépsége…

Minden esélyelemzésem után azt szoktam mondani ” ne feledjük a versenyt nem papíron, hanem a pályán futják”, de tegnap valahogy erről mégis megfeledkeztem…

/ Radics Ottó /