Interjú Hajdi Lajossal

Nem is lehetett volna jobb időpontot találni egy Hajdi Lajossal készítendő interjúra, mint a Millenniumi díj után. Jelenleg ő vezeti az idomári ranglistát, de ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen nagyszerű tavaszt produkált a lovaival.
Loversenyzes.hu: Gratulálok a nagyszerű tavaszhoz! Nagyon jól indult a szezon. Akaba vasárnapi győzelmével vezeti Nemzeti Galopp Ligát, Eltham és Akrobat már két győzelemnél tart, Mágnás elszórta a mezőnyt a Nemzeti díjban, Messerschmitt csak nagy küzdelemben kapott ki a Hazafi díjban, és hogy Duce-ról és Strawberry-ről ne is beszéljünk. Kezdjük is mindjárt Messerschmitt-tel. Már tavaly látszott, hogy az egyik legjobb, magyar tenyésztésű kanca lesz.
Hajdi Lajos: Igen, hát valóban bíztunk benne.
L.hu: Mik a következő célok?
H.L.: Jövő héten fog indulni a 2200m-es Bárdosi Emlékversenyben, ezzel kiderül, hogy áll-e a Derby távjára. Ha igen, akkor ezután ott láthatjuk legközelebb, ha nem akkor újra tervezzük vele a jövőnket.
L.hu: Eltham is jól kezdte a szezont. Győzött a Tavaszi HP-ben majd az Igazgatósági díjban egy kicsit halványabb volt, de a Bábolnai díjat újra simán behúzta.
H.L.: Igen, bíztunk benne és korrigálta is a kisiklását. Legközelebb a Derby-napon a Földművelési díjban 2800 m-re láthatjuk.
L.hu: Vasárnap Akrobat ráduplázott, de még mindig mintha egy kicsit „zöld” lenne a Kallisto mén.
H.L.: Valóban, Akrobat versenyről-versenyre komolyodik és véleményem szerint még mindig nem érte el végső, legmagasabb formáját. Célunk vele is a Derby, ehhez szükséges, hogy a 2200m-es versenyben (ahol Messerschmitt is fog futni) igazolja a távbírását.
L.hu: Mágnás már-már megalázó stílusban verte a Nemzeti díj mezőnyét, nagyon komoly lónak tűnik.
H.L.: Tényleg egy komoly ló, komoly esély volt. Bízunk benne, hogy nem lesz gond a távbírásával. Cél a Derby, előtte az Alagi díjban mutathatja meg magát.
L.hu: Gondolom mindkét ESDE-s ménnel a Derby a cél, de melyik tűnik igazán távbírónak a jelenlegi munkáik alapján?
H.L.: A két ló a fejlődés más-más szakaszában tart. Akrobat futásról-futásra fejlődik, Mágnás már most komoly ló. Nem lehet még őket igazán összehasonlítani. A távbírásuk meg majd a versenyeikben fog igazolódni.
L.hu: Úgy tűnik lesz gondod a lovasítással a Derby-ben.
HL: Igen, nem lesz egyszerű. A két ESDE lovat Georgiev és Murzabajev fogják lovagolni, a kancára még nincs meg a lovas.
L.hu: És akkor térjünk rá az immár háromszoros Millenniumi díj nyerő Akaba-ra.
H.L.: Akaba egy fantasztikus ló, hatalmas intelligenciával és küzdőszellemmel. Nyáron nem futtatjuk, nem szereti a kemény pályát.
L.hu: Neki mi lehet a következő versenye?
H.L.: Legközelebb csak a Kincsem díjban találkozhatunk vele, szeptember első vasárnapján.
Lhu: Mondanál pár szót még az istállódban álló többi lóról?
H.L.: Jelenleg még a 2 éveseinket nem ismerheti a lóverseny közönsége. Róluk mondanék pár szót: 2 német tenyésztésű mén, Nancho (Tai Chi-Nantana) és Gregoire (Kallisto-Gilda) valamint a francia kanca Morita Menatie (Planteur -Queen Mentie) vannak előrébb. Őket, bízunk benne, hogy a Derby napon már láthatjuk a pályán. A harmadik német mén, Nagykobra késői csikó lesz folyamatos fejlődésben van, neki van 2-3 hét lemaradása a többiekhez képest.
L.hu: Nagyon szépen köszönöm, hogy a rendelkezésünkre álltál és további sikereket kívánunk neked.
H.L.: Köszönöm én is!

/ Nagy kriszTina /