Dubai World Cup day 2017.03.25 esélyelemzés

Tegnap elkészült a DWC napi programja, amely ezen a linken már megtekinthető: http://www.dubaiworldcup.com/race/racing-info/racecards
Nézzük az esélyeket.

Arrogate

A DWC futamában a világ jelenlegi legjobb telivére Arrogate kiemelkedő esélyt képvisel. Már az is meglepetés lenne, ha valakinek sikerülne küzdelemre késztetnie. Az első ló lehet, amely egymás után nyeri meg a világ 3 legmagasabban díjazott homokpályás versenyét a Breeders Cup Classicot a Pegasust és a DWC-t. Jegyezzük meg, hogy a Pegasust idén futották először, de pont ez adhat egy kis plusz pikantériát a dologhoz, hiszen rögtön az első évben van esély a triplázásra, amelyre lehet, hogy majd évtizedekig kell újra várnunk.
Mindezek ellenére izgalmas versenyre számíthatunk, hiszen az ezüstéremért hatalmas csata várható. Legalább 5 telivérnek van reális esélye annak megszerzésére. Azt se feledjük lóverseny lévén előre lefutott verseny nincs, gondoljunk csak a Pegasusra és California Chrome kisebb sérülés miatti leszerepelésére.
Több indulót köztük az összes esélyest a Pegasushoz kötődő bejegyzésekben részletesen bemutattam így most ettől eltekintenék idő és hely hiányában. Szintén eltekintenék a származások és felhozó versenyek nevesítésétől. Ezen információk mind megtalálhatóak a http://www.equibase.com/ oldalán és akár a videó ismétlésekkel együtt megtekinthetőek.
A futam “fekete lova” Gun Runner, amely futását egy karantén akadályozta meg a Pegasusban. A sajnálatos esetről bővebben a szintén a Pegasushoz kötődő bejegyzéseimben írtam. Számára szerintem a Pegaus 1818m távja lett volna optimális, de a még mindig javulásban lévő telivér akár a hosszabb távon is bizonyíthat. Talán itt vigasztalódhat és megszerezheti a dobogós helyek egyikét. Szinte az összes fogadó irodánál a 2. esélynek tartják. Véleményem szerint azonban ez nem ilyen egyértelmű.
Az indulók között találjuk a 2016 DWC második Mubtaahij-t, aki jelenleg a 3. számú esélyesként adnak a fogadó irodák. A DWC után F De Kock tól Kiaran McLaughlin istállójába került és nem igazán tudott kiemelkedő teljesítményt elérni az év hátralévő részében. Sorra a DWC-ben mögötte végzett lovak mögött végzett. Többek között a most is induló és tavalyi DWC harmadik helyezett Hoppertunity mögött, amely most a 4. esély a fogadó irodáknál..Utolsó találkozásukkor a Belmont parkban 2016 októberében 7 és 3/4 hossz volt a különbség Hoppertunity javára.
Mubtaahij decemberben visszakerült régi idomárjához és régi társa a francia zsoké zseni C. Soumillon is visszakerült a nyeregbe.
Neolithic a Pegasus 3. helyezettje szépen fejlődik, és futásról futásra jön előre. A Pegasusban sokat ment helyből így a végét már nagyon nehezen bírta. Azzal a taktikával itt nem fog dobogón végezni T. Pletcher idomítottja. Jó beosztással és egy kis javulással, azonban küzdelemben lehet. A fogadó irodáknál 5. esélyt képvisel, ami első ránézésre reális, de ne feledjük a Pegasusban is csak 5 esélyt képviselte.
Pletcher másik idomítottja Keen Ice most szélső esélyt képvisel 34-1, 40-1 oddsal. A Pegasusban 4, helyezett lett Neolithic mögött. Későn tudott kibontakozni és a rövid célegyenes sem kedvezett számára. Ez a táv és pályavezetés jobb lehet számára, mint a Gulfstream-i pálya. Így véleményem szerint esélyesebb tréning társánál. Tavaly itt leszerepelt és mindössze 8. helyen ért célba talán ennek is szól a nagyon magas odds. Azonban 2015-ben nagyon nehéz és hosszú szezonja volt viszont 2016-ban hosszú pihenő után mindössze ősszel kezdett versenyezni. Nálam most mégis Keen Ice lehet a meglepetés ló a mezőnyben. Helyezése minden bizonnyal jócskán emelné az osztalékokat.
A többiek papíron már messzebb látszanak. De ne feledjük, a verseny a pályán dől el és nem papíron.
A versenynap másik két kiemelt díjazású versenye közül a 13 indulót felsorakoztató 1800 m gyepes 6 Millió USD díjazású Dubai Turf lehet a kontra játékosok kedvence. A címvédő japán Real Steel ma reggeli lejelentése után még nyíltabb lett a futam. Papíron Zarak, Ribchester és Mutakayyef látszanak favoritnak. Hármójuk közül azonban csak Mutakayyef futott 1800 méterre eddig tavaly Newmarketben G3-ban. Így meg van az esélye, hogy 2016-hoz hasonlóan ismét meglepetés legyen. Tavaly az ezüstérmet 25-1 hez szerezte meg Euro Charline míg a top favorit Tryster csupán harmadik lett, a másod favorit Intilaaq csupán 8. A futamnak magyar vonatkozása is van. A papíron leggyengébb esélynek látszó, de Mayden-ben már 2 jó versenyt futó, legutóbb 1800 m távon G2 győztes Opal Tiara istállójában dolgozik a magyar zsoké legenda Varga Zoltán és felesége Gyöngyi. Ha idén is egy meglepetés ló kerül a dobogóra remélem Opal Tiara lesz az. Az előzetesen szintén az esélytelenek nyugalmával induló lovak közül meglepetést okozhat még a három O Brien idomítás Cougar Mountain, Deauville és Long Island Sound,, de akár a japán tréningből induló Vivlos is.
A szintén 6 millió USD díjazású Dubai Sheema Classic versenyében kis mezőny, mindössze 7 ló áll starthoz. Postponed készül címvédésre, amely Maydenben egy jó 2. helyezéssel melegített a futamra. Nálam mégsem ő, hanem a tavalyi 4. helyezett O Brien idomításában álló Highland Reel az esélyesebb. Láttam a 2016 Breeder Cup Turban,, ahogy esélyt sem adva ellenfeleinek start célban iskolázta le a mezőnyt, és a többek között Arc nyerő Found-ot, amely mögött „csak” második lett Párizsban. Azóta egy kirándulást tett a Sha Tin pályára Hong Kong-ba ahol szép második helyezést szerzett. Ha ez az utazás nem viselte meg, akkor szerintem itt is a legnagyobb esélyes. A helyezésekért még Jack Hobbs, a szintén O Brien idomított Seventh Heaven és a felhozó versenyében ezen a pályán Postponed-t legyőző Prize Money lehet küzdelemben. A japán tréningből érkező Sounds of Earth dobogós helyezése bár meglepetésnek számítana, de nem elképzelhetetlen. Tavaly év végén szerzett japán Gr.1-ben ezüstöt. Earnshaw viszont szélső esélynek látszik, még a dobogó legalsó fokának megszerzése is komoly meglepetés lenne részéről.

/ Radics Ottó /