Telivérek nagyszombatja – tenyésztői találkozó Kölnben

A korábban bemutatásra került vezető német ménes, a Gestüt Röttgen immár kilencedik alkalommal adott otthont az évente megrendezett telivér tenyésztői napnak.
A szakma ismert arcai mellett, nagy számban érkeztek külsős érdeklődők is. Közel 400 fő részvételével az idei rendezvény különösen sikeresnek mondható.
A program délben kezdődött a fedeles lovardában, ahol bemutatták a 2015-ös évjárat néhány saját tenyésztésű reménységét. Innen az anyaistállóba vezetett a látogatók útja, melynek rövid építészeti és funkcionális ismertetése után megcsodálhatták a pár hetes kiscsikókat, akik szinte kivétel nélkül mindenki arcára mosolyt csaltak. Ezután a vendégsereg sokkal oldottabb hangulatban érkezett a versenyistállóba: itt Día Del Sol (Soldier Hollow x Diatribe) BBAG Auktionsrennen győztes, a híres röttgeni D-vonal sarja, melynek alapítója az 1962-ben Magyarországról importált Didergő volt; El Loco (Lope De Vega x Elora) hatszoros Group verseny dobogós és a tavalyi Derby meglepetés lova, későbbi olasz St.Leger győztes Dschinghis Secret (Soldier Hollow x Divya) reprezentálták Markus Klug tréner munkásságát.

El Loco


Rath-Heumar, a fedeztetőállomás volt a túra végcélja. A régen tréningistállóként működő Heumar napjainkban a Röttgen ménjeit vizitelő kancákat szállásolja el. Az igazán elszánt versenyló-rajongók felfedezhettek köztük is néhány hírességet: Independent Miss (Polar Falcon x Indiaca) a 2016-os német Derbyt nyerő Isfahan anyja, Pocahontas Face (Layman x I Could) svéd 1000 Guineas győztes, Sedmikraska (Excellent Art x Starlit Sky) pedig az év legjobb hároméves kancája volt tavaly Csehországban.
Némi frissítő elfogyasztása után a müncheni egyetem professzora, Dr.Lutz Göhring tartott előadást az Európában, az utóbbi időben egyre gyakrabban előforduló EHV-ról (Equine Herpesvirus) és annak megelőzéséről.
Végül pedig következett a legnagyobb attrakció, a ménparádé!
Elsőként az újonc Lucky Lionban gyönyörködhettünk. A Gestüt Graditznál idén debütáló High Chaparral ivadék a német 2000 Guineas megnyerése mellett arról vált híressé, hogy a Grosser Dallmayrpreisban legyőzte a legendás Frankel teljes testvérét, Noble Missiont. A pejt gyökerei is a Graditzhoz kötik, hiszen anyja, Lips Arrow a graditzi L-vonal (szinte minden kanca nevében szerepel a ’Lips’ szó) képviselője. Egy másik High Chaparral, Tai Chi (x Taita) is tiszteletét tette, az ő első kétévesei idén lépnek pályára.
Polish Vulcano a kiváló versenyló és apamén champion Lomitas (x Polska Infa) fia a Gestüt Ideenél várja a kancákat, míg a Gestüt Ammerland nemrég elpusztult ménje Hurrican Run (Montjeu x Hold On) örökébe az impozáns megjelenésű és kiváló származású Ito (Adlerflug x Iota) lép.

 Ito


A második szezonjára készülő Feuerblitz (Big Shuffle x Flamingo Island) annak idején mindössze 3000 euróért cserélt gazdát Baden-Badenban, majd két Group és két Listed győzelemmel, valamint további Group verseny helyezésekkel közel 550.000 eurót keresett tulajdonosainak.
A ménbemutató előtt pár nappal kisebb állkapocstörést szenvedett Reliable Man (Dalakhani x On Fair Stage) németországi szezonját követően júliustól ismét Új-Zélandon áll majd a tenyésztők rendelkezésére.

Reliable Man- Well American 2éves csikó


Egy másik szürke, Jukebox Jury (Montjeu x Mare Aux Fees) az egyik legsikeresebb mén jelenleg az országban: tavaly 25%-os induló/nyerő statisztikával zárt. Az őt felállító Gestüt Etzean érdekessége, hogy a méneket együtt tartják a kancákkal és társaságtól szemmel láthatóan kiegyensúlyozottabb a viselkedésük.
A legendás Monsun fia, Protectionist (x Patineuse) versenyló karrierje alatt beutazta a világot, öt Group győzelméből a Melbourne Cup tette világszinten ismertté a nevét. Ennek köszönhetően igencsak „elfoglalt” lesz első szezonjában: a németek mellett francia, svéd, angol, cseh és ír tenyésztők is küldenek hozzá kancákat.

/ Prém Livia /