Egy újságcikk margójára

A napokban megjelent egy írás a Magyar Nemzetben (http://mno.hu/grund/miert-az-egyik-legg … ny-1390643 ) a lóversenyről, pontosabban a galoppról.
Az, hogy ez az írás alapjaiban is egy rosszindulatú, szakmaiatlan írás, most vonatkoztassunk el. Valószínűsítem, hogy ez az írás megrendelésre készülhetett. A miértre majd egy kicsit később kitérnék.
Az elsődleges probléma az írással, hogy nem jelöli meg a forrást. Ez nagyfokú illetlenség, úgyhogy én megteszem:
Az exeteri egyetem tanulmánya:
http://www.exeter.ac.uk/news/featuredne … 37_en.html
Az ez alapján készült írás a Biology Letters-ben:
http://io9.gizmodo.com/sure-racehorses- … 1713617383
Hogy a mi újságírónk melyik anyagból dolgozott, azt nem igazán lehet tudni, de nagy a valószínűsége, hogy utóbbiból fordítgatott.
De térjünk a lényegre. Ezek a „sokkoló” adatok az elhalálozással, csak azoknak sokkoló, akik nem tudják, hogy ez a szám az induló lovak nem egészen 1%-a. Ne értsen félre senki, minden egyes elpusztult ló sok. Érzékeny veszteség a tulajdonosának és magának a telivér sportnak. Azt már csak mellékesen kérdezném, hogy vajon miért nem végeznek ilyen kutatásokat az emberek által űzött sportokról?
De lépjünk is ezen túl. Térjünk rá a gyorsulással kapcsolatos részre. Nem véletlen, hogy a közép- és hosszútávú versenyekben nem történt számottevő javulás. A sprint versenyekben sem olyan erőteljes, mint ahogy az írásban szerepel. Mellesleg a galopp sportban nem különösen számít a lefutási idő. Nem véletlenül nem tartanak nyilván hivatalos világcsúcsot. A lényegre térve. Ez a nem jelentős javulás azonban sok mindenre vezethető vissza.
1. A genetikai kutatások jóvoltából rohamosan fejlődött a tenyésztés. Ma már nem elég Széchenyi elhíresült mondása: „Jót, a jóval és reméld a legjobbat!”
2. A modernkori mérési eszközök nagymértékben segítik az idomár(tréner) munkáját. Ma már az igazán sikeres tréninghez kevés a szem és a stopperóra! Nem mellékesen azért az idomári szakma is rengeteget fejlődött és új módszerekkel készítik fel a versenyre a lovakat.
3. Takarmányozás. Ma már nem elég a zab-széna kombináció egy valamire való idomártól a lova számára. Igen is szüksége van a lovaknak különböző vitaminokra, ásványi sókra, elekrolitokra stb. Erre ma már egy iparág épült.
4. A lovasok is fejlődtek. Újabb és újabb technikákat találnak ki és az erejük is fejlődött. Bár ezt a részt megemlíti az újságíró, véleményem szerint a négy felsorolt tényező közül ez a legjelentéktelenebb. Ahogy lovasberkekben mondani szokták: „A zsoké nem veheti a hátára a lovat!”
És akkor most térjük rá konkrétan Molnár Csaba etikai és szakmai hibáira.
A forrás megjelölésének elmaradásáról már írtunk.
Bár ez exeteri tanulmány és a belőle táplálkozó írás egyértelműen az angol és amerikai versenyekről szól, a cikkben Kincsem Park-i fotók láthatók, ezzel azt sugallva, hogy nálunk is így van.
Sajnos a mai újságírás egyik legjellemzőbbje, hogy adunk egy olyan címet, amire mindenki felkapja a fejét! („leggyilkosabb sport”) Az már egy más dolog, hogy a címmel ellentétben ezt semmi nem igazolja. Nevezzük ezt újságírói szabadságnak? Ne, ne nevezzük! Ez már egy tudatos félretájékoztatás, hangulatkeltés. Főleg az alapján írom ezt, mert tisztában vagyok vele, hogy a médiának mekkora hatása lehet egy-egy sportra és annak jövőjére.
Mondhatnám, hogy teljesen mindegy, hogy mit ír egy olyan ember, aki véleményem szerint még élőben nem látott lóversenyt, de még egy lovat sem merne megsimogatni. De nem, nem mondom! Az ilyen írásokkal el tudja hitetni a lóversenyt szintén nem ismerőkkel, hogy a lóverseny az egy „gyilkos sport”, kíméletlen, pénzhajhász emberekkel. Pedig nem így van! Én nem ismerek olyan versenyló tulajdonost, aki nem szinte családtagként tekintene a lovára/lovaira.


És hogy miért is íródott ez a cikk Magyar Nemzetben és miért pont most?
Ennek véleményem szerint igencsak politikai színezete van. Sajnálom, hogy ezt kell írnom egy lóversenyes film bemutatója kapcsán, de nagy a valószínűsége, hogy a Kincsem című film premierje volt az apropója ennek az írásnak. Nem véletlen az időzítés sem.
Nekem csak egy kérésem lenne. Elég nagy az a politikai pöcegödör. Kérném, maradjanak abban, ne keressenek újabb helyszíneket. Elég sok sebből vérzik így is a magyar lóverseny, nem kell, hogy még rugdossák is.

/ Nagy István /