Ménes a város szélén: Gestüt Röttgen


Protectionist, Melbourne Cup

A ménest Peter Paul Mülhens, kölni parfümgyáros alapította 1925-ben. Akkori területe mintegy 250 hektár volt, mely azóta – az autópálya, a reptér megépülése és egyéb infrastrukturális beruházásokat követően – 100 hektárra csökkent.
A reneszánsz stílusú épületek Ludwig Paffendorf építész munkái: a 16 boxos anyaistálló, a két boxos ménistálló, a három versenyistálló (ezek közül az egyik már a fedeztető állomásra érkező kancák elszállásolására szolgál) és a fedeles lovarda.
A hatalmas karámokat márciustól kancák és csikóik veszik birtokba, a mögöttük elterülő erdőben pedig – amellett, hogy az itt tréningezett versenylovak ezen keresztül jutnak el a telep saját, privát tréningpályájára – ritka madárfajokat, rókákat, őzeket és más vadakat figyelhetünk meg.
Visszatérve kicsit a kezdetekhez, Mülhens úrnak nem kellett soká várni, hogy befektetései megtérüljenek: 1932-ben Palastpage a már klasszikus piros-arany-türkiz Röttgen színekben megnyerte a német Derbyt.
A második világháború után a ménest az alapító lánya, Maria Mehl-Mülhens vette át és céltudatos anyakanca vásárlással máig élő és sikeres vérvonalakat hozott létre. Csak néhány fontosabb telivér***: Uomo (1959 a Röttgen második kék szalagja), Aspros (Badener Meile), Lord Udo (Zukunfst Rennen), Prince Ippi (Imperiál fia, Europa Preis és Gran Premio d’Italia győzelem), Wanthi (német St.Leger, Grosser Preis von Baden – két alkalommal) valamint Star Appeal, az első német ló aki megnyerte a híres Prix de l’Arc de Triomphe-ot 1975-ben és Európában Az év lovának választották.
Mehl-Mühlens asszony 1985-ben elhunyt és tényleges tulajdonos nem lévén öröksége Mehl-Mülhens Stiftung (alapítvány) néven folytatja tevékenységét. A Röttgent érintő kérdésekben egy háromtagú testület jogosult dönteni, mely jelenleg egy ügyvédből és két egyetemi professzorból áll (egyikük a hannoveri állatorvosi főiskola elnöke, míg másikuk az agrártudomány területén jeleskedik).
Az alap lóállomány 30 anyakanca, például Wild Side (Sternkönig x Wild Romance, Europachampionat győztes), Diacada (Cadeaux Genereux x Diasprina, német 1000 Guineas), Well Made (Mondrian x Well Known, Preis von Europa és Gerling Preis) vagy Enora (Noverre x Enrica, Preis der Diana); a három apamén, Kallisto (Sternkönig x Kalinikta, Derby Italiano), Reliable Man (Dalakhani x On Fair Stage, Prix du Jockey Club), Protectionist (Monsun x Patineuse, Melbourne Cup), 24 yearling és a tréningben levő változó számú (kb. 25-30) versenyló.
Utóbbiak jó formájáért 2010 óta az immár kétszeres champion tréner, Markus Klug felel, aki a Röttgen mellett természetesen más tulajdonosoknak is készít lovakat. Kliensei között a kis szindikátusoktól kezdve, nagyobb magánfuttatókon át megtaláljuk a Gestüt Görlsdorfot, Wittekindshofot és Park Wiedingent is.
2016 legsikeresebb ’hazai’ lovai (Listed illetve Group nyertesek/helyezettek) El Loco (Lope De Vega x Elora Union-Rennen második hely), Kasalla (Soldier Hollow x Kastila, Badener Stutenpreis második hely) , Well Spoken (Soldier Hollow x Well American, Preis der Winterkönigin), Degas (Exceed and Excel x Diatribe, német 2000 Guineas második hely) és Weltmacht (Mount Nelson x Wild Side, háromszoros Listed winner) voltak, míg ’külsős’ kollegáik Millowitsch (Sehrezad x Muriel, Dr. Busch-Memorial), Dschingis Secret (Soldier Hollow x Divya, St.Leger Italiano), Devastar (Areion x Deva, Preis der Deutschen Einheit) és Near England (Lord Of England x Near Galante, Hamburger Stuten-Preis).
*** a zárójelbe tett eredmények csak példák, nem a lovak összes verseny-teljesítményei
A tréner és a lovak mellett érdemes egy kis figyelmet szentelni az istálló fiatal lovasának, a 23 éves Martin Seild-nak. Tavaly ötödik helyen zárta az évet a zsoké championátusban, ő lovagolta a már említett Devastart a Preis der Deutsche Einheitban (Gr3) és Dschingis Secretet az olasz St.Legerben (Gr3). Utóbbival a Derbyben igen nagy küzdelemben nyakhosszal harmadik a nyerő Isfahan mögött. Valószínűleg nem egy hasonló kiváló lovaglást fogunk látni tőle a közeljövőben…
További érdekességek a Röttgennel kapcsolatban, hogy a német 2000 Guineas-t 1986 óta Mehl-Mülhens-Rennennek (Gr2) nevezik, ezzel állítva emléket Maria Mehl-Mülhens munkásságának.
Az éves német telivértenyésztő-találkozónak is régóta otthont ad a ménes: egy témához kapcsolódó előadást és konzultációt követően a vendégek parádé keretében megtekinthetik az országban felállított néhány fedezőmént, akik – a Röttgen sajátjain kívül – kizárólag ebből az alkalomból érkeznek a helyszínre. A 2016-os bemutatón részt vett többek között a híres Adlerflug; a 2015-ös Derby hőse, Nutan és a ’mérföld specialista’ Amaron.
A ménes a látogatók előtt is nyitva áll: előzetes bejelentkezés alapján az év bármely szakaszában díjtalanul megtekinthető.
www.gestuet-roettgen.de

 

/ Prém Livia /