PEGASUS WORLD CUP INVITATIONAL:


A világ 2 legjobb telivére a startnál
2. rész
Már csak 5 nap van a versenyig, de az indulókról még mindig nincs teljes bizonyossággal információ. A mai napon is még mind a 25 nevezett „állva maradt”. Az azonban már biztosnak tűnik, hogy a világ 2 legjobb telivére California Chrome (RPR 135) és Arrogate (RPR136) a startnál lesznek. A 9 furlongos távon a meglepetést, mint korábban is írtam a 2013-as évjárat tavaly még csak „kíméletesen” versenyeztetett ám év végén már Gd1-ben is bizonyított távspecialista telivérei szolgáltathatják. A versenyben 12 ló indulhat.
Chrome és Arrogate összecsapását hihetetlen érdeklődés kíséri, és nem csak azért, mert a világ 2 legjobb telivéréről beszélünk. Legutóbbi versenyükben a Breeders Cup Classic-ban szinte a teljes befutót végig küzdették és csak az utolsó métereken, már – már veszni látszott helyzetből jött fel Arrogate és aratott ½ hosszas győzelmet. A többiek tisztes távolból (11 hossz) követték őket.
A rivalizálás a versenypályán kívül is folytatódik. Az „Eclipse Awards”-t, amit az év lova címnek nevezhetünk Amerikában, elképzelhető, hogy Chrome egész éves teljesítményének és rendkívüli népszerűségének köszönhetően megszerzi. Azonban a World Thoroughbred Racehorse Rankings Londonban átadásra kerülő és a világ legjobb telivérjének járó díjára Arrogate az esélyesebb. Így egy rendkívül furcsa helyzet alakulhat ki. A világ legjobb telivére saját hazájában nem szerzi meg az év lova címet.
Bemutatás és esélyelemzés:
California Chrome
-ról szinte már mindent megírtam, amit lehetett. 2016-ban a Breeders Cup Classic kivételével mind a 7 versenyét könnyen nyerte közöttük a Dubai World Cup és a Pacific Million versenyeket. Hihetetlen speeddel rendelkezik, és versenyeiben bátran elmegy vele lovasa Espinoza vezetni. A falon nem szeret versenyzi, és elég nehezen bújuk ki lovak között. Ez a gyors mérföldes lovakat is felvonultató mezőnyben akár még vissza is üthet. Chrome a munkái folyamán jó formát mutat. A versenyre készülve december közepén a Winter Challenge Stakes 1710m es távján állt starthoz. Hihetetlen könnyedséggel, 12 hosszal verte a mezőnyt fantasztikus 1 perc 40 másodperces lefutási időben. Teljesítménye és a táv alapján első számú favorit szerintem. Bár a bukik közül sokan Arrogatet adján rövidebb odds-al.
Arrogate: A szintén 2013-as évjárat késői részéhez tartozó, a zseniális Bob Baffert idomításában álló telivér, 2 éves korában egyáltalán nem futott. 3 évesen California versenypályáin készült kisebb középtávú versenyekben. A teljes hármas korona verseny sorozatot kihagyta. Amikor 2016. augusztus elején mindössze 4. versenyét futva Del Mar-ban láttam győzni 1700 méteren a nem túl acélos mezőnyben, meg sem fordult a fejemben, hogy a néhány nap különbséggel lefutott Pacific Million nyerő California Chrome-ot legyőzheti a Breeder Cup Calssic-ban. Aztán jött az augusztus vége immár a zseniális Mike Smith-el a nyergében és az Őszi Derby-ként is emlegetett Travers Stakes Gd1 a kb. 2000 méteres távon. Az esélytelenek nyugalmával indult küzdelembe (a 8. esélyt képviselte a 13 lovas mezőnyben) és írt történelmet. 13 és ½ hosszas győzelem és új 1.59.26 pályarekord lett a vége. Ezzel a futásával azonnal évjárata élére ugrott. A Breeders Cup sikerről már írtam. Arrogate a táv növekedésével javult hatalmasat, ráadásul a legerősebbje az utolsó 200m. Így a rövidebb távon bármi előfordulhat. Azonban tegyük hozzá csak az év második felében hozta meg a várt javulást, és még mindig mindössze csak 6 verseny van lábában teljes pályafutása során! Fiatal telivér így akár még tovább is javulhat, akkor pedig könnyű siker is lehet a vége. Véleményem szerint nem ez az igazi távja így akár a futam nagy negatív meglepetése is lehet belőle. Képességét figyelembe véve már az is nagy meglepetésnek tekinthető, ha nem küzdelem után szorul a második helyre.
Keen Ice: a 2014-es évjárat legjobbja 3 évesen az év meglepetését szolgáltatta, amikor legyőzte a friss hármas korona nyerő American Pharoaht. Ezután következett egy rosszul elsült Dubai –i kirándulás, hiszen a várakozáshoz képest mindössze 8. helyen végzett a Dubai World Cup-ban, igaz nem túl messze (7 hossz). A versenyben nem a csúcsformáját kihozó Castellano, hanem a brit klasszis RL Moore lovagolta. Ezután sérülés következtében szinte a teljes szezont kihagyta és a Breeders Cup előtt egy mérföldes felhozó versenyt kapott mindössze. Így is sikerült megszereznie a 3. helyet BCC-ben igaz 11 hosszra volt Arrogate mögött. Idomárja Todd Pletcher igyekezett frissen tartani a nagy verseny előtt. Munkában frissnek mutatkozik, ráadásul visszakerülhet a nyeregbe Castellano is. Eddigi futásait látva neki is hátrány lehet a rövidebb táv. Bár egy jól átfutott gyors verseny kedvezhet neki a szintén fantasztikus végspeedje miatt. Egyszer már sikerült egy hihetetlen bravúr ez most viszont még nagyobb lenne. A bronzérem elsőszámú várományosa.
Az új generáció:
Nézzük, kik szolgáltathatják a legnagyobb meglepetést a 2013 évjáratból. Mindannyijukban közös, hogy keveset versenyeztek és az év végén kiderült az igazi távjuk a 8-9 furlong. Továbbá bennük lehet az Arrogate-hez hasonló áttörés is.
Connetc: Mindössze 3 futással a lábában (igaz mind a három győzelem!) vágott neki a Travers Stakes-nek. A 10 furlongos távon azonban messzi hatodik lett Arrogate mögött. Rövidebb távra visszavéve azonban 2 könnyű győzelem jött 1600 -1800 méteren utolsó versenyét a legmagasabb Gd1 szinten realizálta! 2000 méter alatti távon még veretlen! Ha tud javulni, ezen a távon akár bombameglepetést is szolgáltathat! Reálisan a bronzért küzdhet.
Gun Runner: A szintén Travers Stakes induló telivér 3. lett Arrogate mögött. Azonban neki is a rövidebb táv az igazi. Szintén az év végén került bombaformába és nyert Gd1 versenyt november végén a Churchill Downs –i pályán 1800-on.
Neolithic: A szintén Todd Pletcher idomításában álló telivér három évesen nagyon későn kezdett, csak augusztusban állt először starthoz. Formája nagy emelkedést mutat és decemberben aratott 9 hosszas győzelmét, bár kisebb besorolású versenyben érte el, az amerikai handicapperek nagyon magasra becsülték. Ez a távja, ha tovább javul szintén meglepetést okozhat.
A többi induló is bármikor elcsíphet egy jobb helyezést, akár még a dobogó alsó fokát is. Azonban meglepetést kizárólag fentiektől várok.
TIPP: California Chrome – Arrogate – ( Connect – Gun Runner – Keen Ice – Neolithic )
A keretprogramról:
Fantasztikus versenyek lesznek a keretprogramban várhatóan nagy, akár 10-14 lovas mezőnyökkel. a 3 db Gd3 besorolású versenyen kívül 3 még be nem sorolt díj kerül lefutásra 100.000 – 400.000 USD díjazással. Külön csemege lehet a gyeppályára kiírt 1000 méteres sprint versenyen páros (1 verseny kancáknak és 1 verseny mindenkinek). A hosszú távú 2400m es szintén gyeppályás versenyben pedig akár Európai indulókra is számíthatunk.
A versenynap magyar idő szerint 18 órakor kezdődik.

Még akár az is elképzelhető, hogy a PMU jóvoltából nyomon követhető lesz nálunk is vagy akár fogadás is köthető lesz a versenyre.

/ Radics Ottó /