PEGASUS WORLD CUP INVITATIONAL

3,5 milliárd Ft és a halhatatlanság a tét!

Míg nálunk Európában a lovak téli pihenőjüket töltik addig Amerika igazi lóverseny lázban ég. Bár a tengeren túl is a téli szezon hagyományosan „gyengébb” hiszen az igazi nagy klasszisok számára nincs verseny, az idei évtől kezdődően, úgy néz ki, ez megváltozik.
2017.01.28-tól új időszámítás veszi kezdetét a világ lóversenyzésében. Ekkor kerül először megrendezésre a PEGASUS WORLD CUP INVITATIONAL (9 furlong kb. 1800m), amelynek díjazása 12.000.000 USD, az az több mint 3,5 milliárd Ft. Ezzel a világ legmagasabban díjazott versenyévé lép elő átvéve a megtisztelő címet a DUBAI WORLD CUP-tól. Január vége innentől kezdve piros betűs ünnepként fog bekerülni a lóversenyrajongók naptárába.
Korábbi cikksorozatomban írtam az amerikai lóversenyzésről, az abban lévő hatalmas üzleti potenciálról, a modern lóversenyzés által nyújtott komplex szórakoztatásról stb.. Szintén kiemeltem, hogy a legfontosabb a magas színvonalú verseny biztosítson a szervező. Ezt támasztja alá a verseny életre hívása is.
A „The Stronach Group”, amely többek között a világhírű, sokak által a világ legszebb pályájának tartott Santa Anita Park tulajdonosa, a kezelésében lévő floridai Gulfstream Park –ban készül történelmet írni. A pálya 1952 –ben került fel az amerikai lóversenyzés térképére a Florida Derby megrendezésével. Azóta is kedvelt a téli szezonban, azonban átütő sikert eddig nem sikerült elérnie. A tulajdonosok a Santa Anita-i tapasztalatokból, ahol több ízben rendezték már meg a Breeders Cup meetinget (2016-ban is), pontosan tudják, hogy az igazi „robbantáshoz” egy nagy versenyre van szükségük. Így jött az ötlete a PEGASUS WORLD CUP INVITATIONAL-nak, amelyet a szervezők igyekeztek a Breeders Cup és Dubai World Cup között félúton időben elhelyezni, ezzel biztosítva elegendő felkészülési és pihenési időt a lovak számára.
A pálya minden tulajdonsággal rendelkezik, amely a nagy sikerhez kell: 800 nyerőgépes kaszinó, pókertermek, koncert és szórakoztató komplexum. És ne feledkezzünk meg a kellemes floridai időjárásról sem. A szervező ígérete szerint a világ legnagyobb díjazású versenyét az ahhoz méltó keretprogram kíséri majd. Lesznek koncertek, divatbemutató, családi programok, kaszinó, póker verseny, továbbá egyedülálló gasztro élményt és VIP vendéglátást ígérnek felsőfokon.
Az előjelek kedvezőek a szervezők száma. A 17.000 fős lelátóra a jegyek már tavaly decemberben elkeltek, pedig olcsónak egyáltalán nem nevezhetnénk a jegyárakat (kb 50.000 Ft / fő) sőt 1 fő maximum 4 jegyet vásárolhatott előzetes regisztráció után. Az éttermekben, bárokban, stb.. sem nagyon találunk már szabad helyet 2 héttel a verseny előtt. Leginkább 6 fő részére alkalmas asztalokat tudunk még limitált számban igénybe venni 1,2 – 1,5 millió Ft-os áron. Az egyszerű „álló helyek” is 100 USD-be (kb 30.000 Ft) kerülnek. Egyelőre, hivatalos információ nincs, hogy a szervezők a hatóságokkal egyeztetve hány főben limitálták a parkba beengedhető személyes számát. Kíváncsian várom a majd megjelenő hivatalos jelentést.
A verseny fantasztikusnak ígérkezik. A 9 furlong kb. 1800m –es táv akár még meglepetéseket és extra izgalmakat is tartogathat számunkra. California Chorme, aki 2016-ban minden versenyét megnyerte és csak a Breeders Cup Clasicban küzdelem után maradt az új szuper sztár Arrogate-el szemben alul, már megérkezett a helyszínre. A táv miatt mérföldes szupersztárokra is számíthatunk az indulók között, a versenyt pedig igazán a 2013-as évjárat megjelenése teheti érdekessé.

A résztvevőket következő cikkemben a hivatalos induló adás után fogom bemutatni.

/ Radics Ottó /