A német „válogatott”

A baden-badeni árverések régóta kedvelt célpontjai a magyar vásárlóknak, ahol nem túlzott árakon mindig lehet egy-egy nagyszerű lovat kifogni: az elmúlt évek két (szürke) Derby hőse, Quelindo és Mayday is német importok.
Az igényes pedigrék, a máig nagy odafigyeléssel kezelt klasszikus mén és kancavonalak fenntartása, valamint a hosszútávra tenyésztett telivérek jellemzik Németországot. Például a 2014 és 2016-os Melbourne Cupot (3200 m) német lovak, Protectionist és Almandin nyerték. A történet csattanója, hogy mindkettejük a Gestüt Schlenderhan és világhíres ménjük, Monsun „gyártmánya”…
Az itt következő összeállításban – a teljesség igénye nélkül – azokról a Németországban született és\vagy versenyeztetett aktív apaménekről ejtek pár szót, akik az elmúlt években már vagy letették a névjegyüket a tenyésztésben, vagy a jövőben remélhetőleg kiemelkedően sikeresek lesznek.
Amaron (Shamardal x Amandalini – Bertolini)
Bertolini európai szinten is felkapottnak számító, tavaly első szezonos unokája 22 startjából 8 Group, és 1 Listed győzelmet mondhat magáénak, további négy Groupban végzett a dobogón. Hozzá kell tenni, hogy a debütáló versenyét leszámítva kizárólag Ld ill. Gr szinten versenyzett 1400- 1750 méteren, de kedvenc távja minden kétséget kizáróan a mérföld volt.
Maxios (Monsun x Moonlight’s Box – Nureyev)
A Niarchos család lovát 2014-ben a Gestüt Fahrhof állította fel, 10.000€-s fedeztetési díjjal.
Fentebb említett ’kollegájához’ hasonlóan ő is (három kivételtől eltekintve) csak Ld ill. Gr versenyekben futott és 18 startjából 8at meg is nyert (1600- 2400 m). Első csikói és yearlingjei mindenütt beváltották a hozzájuk fűzött reményeket és igen magas árakon keltek el.
Protectionist (Monsun x Patineuse – Peintre Celebre)
A Gestüt Röttgen bevezetőben már megidézett újonca 11 futásából hetet nyert, négyszer volt helyezett Group versenyekben és közel három millió eurót keresett tulajdonosainak kétéves korától tavalyi visszavonulásáig – zárásképp még két 2400 méteres Group győzelmet behúzott 2016ban!
Anyai nagyanyja Listed nyerő, de felmenői között találjuk az 1976-os év legmagasabbra értékelt európai kancáját, Pawneese-t (a Prix de Diane, Prix de Cleopatre, Prix de Penelope, az Epsom Oaks és a King George VI & Queen Elizabeth Stakes szerepelnek illusztris listáján…) vagy a szintén black type Royal Sistert.
Reliable Man (Dalakhani x On Fair Stage – Sadler’s Wells)
Protectionist istállószomszédja igazi Derby-nyerő család negyedik generációja (Dalakhani, Darshaan, Shirley Heights), mind az északi, mind a déli féltekén népszerű a tenyésztők körében. Új-Zélandon tavaly 160 kancát fedezett. Pedigrét tekintve apja második legmagasabbra értékelt utódja, a Prix du Jockey Club mellett a Queen Elizabeth Stakes győztesének járó aranytányérkát is hazavihette. Az anyai vonal itt is nagyon erős, nagyanyja Fair Salinia megnyerte az angol és ír Oaks-ot, továbbá második volt az angol 1000 Guineas-ben.

Reliable Man

Lucky Lion (High Chaparral x Lips Arrow – Big Shuffle)
Nem tartozik a túlpromotált új mének közé, de érdemes visszaemlékezni, hogy ő volt az, aki megelőzte Frankel teljes testvérét, Noble Missiont Münchenben és második lett a német Derbyben Sea The Moon mögött. Anyai ágon Listed győztesek és black type producerek sokaságát találjuk…
Adlerflug (In The Wings x Aiyana – Last Tycoon)
A 2007-es német Derby győztese magabiztosan tartja magát a legjobbak között, 2016-os sikereit követően fedeztetési díja 5500€-ról 12000€-ra emelkedett. Két legjobb utóda, Ito (Iota – Tiger Hill) és Savoir Vivre (Soudaine – Monsun) apjuk nyomdokain 2400-2500 méteren jeleskedtek több Group versenyben. Utóbbi megnyerte a Grand Prix de Deauville-t, a Deutsche Derbyben nagy küzdelemben csupán egy fél orrhosszal maradt el a nyerő, Isfahan mögött és bár külföldről több vételi ajánlat érkezett rá ezután, tulajdonosai úgy döntöttek megtartják, hogy 2011 után ismét starthoz állhasson egy német idomítású ló a híres Arc de Triomphe-ban.
Ito a Gestüt Ammerlandnál kezdi idén ménesbeli karrierjét, ahol a nemrég elpusztult Hurricane Run helyét igyekszik majd betölteni…
Soldier Hollow (In The Wings x Island Race – Common Grounds)
Az elmúlt bő tíz éves tevékenysége alatt igencsak figyelemre méltó 10%-os futó/nyerő rátát produkáló mén, 2016-ban további hat Group győztessel lett „gazdagabb”. Versenylóként 31 alkalommal állt starthoz, 9 Gr versenyt nyert (Premio Roma és Grosse Dallmay Preis kétszer!) és harmadik volt az Arlington Million-ben.
25 000€-s díjával a jelenlegi legdrágább mén az országban.
Areion (Big Shuffle x Aerleona – Caerleon)
A kakukktojás: három évesen Németország legjobb sprintere volt, olyan győzelmekkel mint például a Goldene Peitsche. Többszörös champion apamén, utódai mind sprintben, mind középtávon, illetve hosszún is megállják a helyüket. Eddig 18 Group nyerő öregbíti a hírnevét.

/ Prém Livia /