Az Amerikai lóversenyzésről 4. befejező rész

A záró részben a fogadókért és versenylátogatókért folytatott küzdelem eszközeit, módját fogjuk áttekinteni.
Ehhez egy „példa” pályát választottam ki a San Diego mellett található Del Mar-i versenypályát. Úgy érzem, konkrét példákkal sokkal jobban be lehet mutatni egy jól működő versenyüzemet. De miért Del Mar? Ennek oka a következő:
– San Diego 1,3 milliós város és San Diego megye lakossága további 2 millió fő. Ez összesen 3,3 millió fő, amely szinte teljesen megegyezik Budapest és Pest megye lakosságával.
– San Diego és San Diego megye közel azonos nagyságú Budapest és Pest megye területével, tehát kb azonos területi vonzáskörzetről beszélhetünk.
– Californiában az internetes fogadás illegális és minden ezzel foglalkozó weboldal le van tiltva csak úgy, mint nálunk.
– nem üzemel Casino a területén, tehát tisztán a lóversenyből és a versenyszervezők által kitalált programokból termeli profitját. Mondhatnánk a profil azonos a Kincsem parkkal.
– Szomszédságában van a Del Mar Fair (Del Mar –i vásár) bár picit messzebb, mint nálunk a BNV.
– talán az egész USA-ban itt folyik a legnagyobb küzdelem az emberek szabad idejéért, itt van a legnagyobb konkurencia
Nézzük a vezetés munkájának gyümölcsét számokban: A számok a Del Mar-i versenypálya minden évben közzétett bemutatója alapján kerültek feltüntetésre.
– átlag nézőszám: nyáron: 14.469 Fő, télen 8241 Fő.
– legtöbb néző 77.000 fő (szerdai nap! ingyenes belépés és parkolás, alkoholos italok és ételek is fél áron)
– napi átlag forgalom kb. 6 milliárd Ft, ebből a pályán feltett fogalom kb. 600 millió Ft
– nyári szezonban heti 5 versenynap, télen heti 4 versenynap van!
– versenydíj keret kb. 10 milliárd Ft, versenynaponként! kb. 180 millió Ft
– versenydíjkeret a forgalom %-ban: kb. 3%
A pálya valószínűleg már a fogadásszervezésből is bőven nyereséges lenne. Ehhez jön még hozzá az átlagosan 10.000 főt meghaladó vendéglátásából származó nyereség, amely nem kevés, ha csak megemlítem, hogy egy sör kb 2800 Ft-ba kerül. (10 USD)
Tényleg álljunk meg egy szóra a vendéglátásnál és azok árainál. Hatalmas kínálat van éttermekből, bárokból a pályán. Az egyszerű gyorséttermi ételektől a gourmet étterem kínálatig minden megtalálható. A bevált gyakorlat szerint az üdítő italok és ételek ára alacsony az alkoholos italok ára pedig magas. Ezzel biztosítják, hogy éhes és szomjas senki ne maradjon még akkor sem, ha elvesztette a pénzét, de ha valaki szeretne egy picit iszogatni, a koncerteket élvezni annak mélyebben az zsebébe kell nyúlnia.
Előző részben két fontos pontot emeltem ki a látogatókért és fogadókért folytatott „harcban”
– 1. ismerd meg a célközönségedet, mit szeretnek, és mit szeretnének még, mik a szokásaik, stb… Erre a versenypályák a modern informatikát és az okostelefonok által nyújtott lehetőségeket használják ki. bővebben a 4. részben foglalkozom vele
– 2. Legyen több célcsoportod (pl családok, szerencsejátékosok, fiatalok, nyugdíjasok) bővebben szintén majd a 4. részben.
A Del Mar –i versenyüzem is, több versenyüzemhez hasonlóan, okostelefonos applikációt készített. A program telepítésével sok extra kedvezményhez juthatunk így azt szinte minden látogató előszeretettel telepíti. Ezek a kedvezmények:
– 50% kedvezmény a belépő jegy árából
– ingyenes programfüzet
– kedvezmények az ételek és italok árából
A programmal ezen kívül lehetőségünk van fogadói számlát is nyitni így a pályán egy bizonyos WIFI-hez csatlakozva a mobil telefonunkról is megtehetjük tétjeinket sorbaállás nélkül. A pályán kívül fogadási célra az applikáció nem használható a törvények miatt.
De milyen plusz információkat is szerez ezzel a versenyszervező?
– ismeri korunkat, nemünket
– tudja, mikor megyünk ki a lóversenyre így láthatja, mely koncerteket kedveljük, milyen programokat részesítünk előnyben stb…
– mit iszunk és eszünk
– mikor és mennyiért fogadunk (ha használjuk a fogadási opciót)
Fentiek ismeretében az applikáción keresztül speciális kedvezmény kuponokat (pl x napon fél áron ehetünk a mobil telefon applikációjában tárolt kupon kóddal) és koncert vagy más program értesítőket, figyelmeztetőket küld számunkra.
Elküldi a munkaformákat, nevezéseket, programokat, eredményeket, versenyismétléseket, sőt még arról is figyelmeztetést küldtek, hogy reggel 7.45 kor California Chrome nyilvános munkáját megtekinthetjük közben pedig kedvező áru reggeli menüvel és kávéval várnak mindenkit. De kapunk „mi van veled régen láttunk” üzenetet és valami kedvező ajánlatot is, ha egy ideig nem megyünk ki a pályára.
A legfontosabb, hogy a versenyszervező folyamatosan „velünk van” nem enged el minket.
A célközönség tekintetében pedig minden célcsoportot külön- külön céloznak meg a pályákon így Del Mar-ban is.
– Vannak családi napok családi programokkal, pl. falmászás, ugrálóvár, arcfestés, póni lovaglás, délutáni koncertek, ajándék plüss figurákkal, lufival stb…
– Nyugdíjasoknak senior napok étel, ital, koktél kedvezményekkel és ingyenes belépéssel
– a pénteki és szombati koncerteket ízlésvilág szerint több célcsoportra állítják be, hogy minden korosztály és zenei stílus kedvelő legalább 1-1 alkalommal kilátogassanak a pályára így a rock zenétől a diszkón keresztül a country zenéig mindenféle koncertet találhatunk a választékban.
A programokat az egész szezonra előre teszik közzé és minden egyes turf újságban az egész éves szórakoztató program mindig szerepel, amelyek között a teljesség igénye nélkül a következőket találhatjuk a koncerteken kívül:
– amerikai fánk napok
– pizza fesztivál
– sörfesztivál
– borfesztivál
– food truck fesztivál
– BBQ sütő verseny és fesztivál
– Reggae zene fesztivál
– hétvégenként a reggeli munkák megtekintése és Sunday brunch
– lovas szemináriumok
– hendikepper iskola
– fotózkodás sztár zsokékkal
– fogadási versenyek
– stb….
Még hatalmasabb a küzdelem a fogadókért, akik számára speciális kedvezményeket (pl. fogadások utáni pénz visszatérítés, bizonyos összeg felett ingyenes VIP vendéglátás) biztosítanak Amerika szerte. Fogadói és handicapper versenyeket, tanfolyamokat rendeznek komoly nyeremény bónuszokkal.
Például a Del Mar versenypályán 7.000 USD ( kb 2 millió Ft) befizetése után vehetünk részt a 300.000 USD (kb 85.000.000 HUF) bónusz nyereményt kínáló fogadási versenyben. Egy versenyző 1 versenynapon 3x 500 USD fogadást köteles megtenni a versenyben való részvételért. Persze emellé VIP vendéglátás és sok más extra is jár.
Természetesen vannak ingyenes és online versenyek is a fogadók részére komoly nyereményekkel. Ezek a nyeremények nem pénzt, hanem fogadási bonokat, éttermi kuponokat belépőket stb… tartalmaznak.
A fogadók számára az év csúcsa a 3 millió dollár nyereményt kínáló NTRA és NHC által támogatott handicapping fogadási verseny.
Tanulni mindig a legjobbtól érdemes. Autót gyártani a németektől, vodkát az oroszoktól és nem fordítva. Jelenleg a szórakoztatással egybekötött lóversenyzésben érdemes szemünket Amerikán tartani. Nem csak a több száz éves tradíció, hanem a modern lóversenyzésben és szórakoztatásban betöltött szerepük miatt is. Amikor e sorokat írom a következő a galopp verseny kínálat: Anglia 3 pálya, Írország 1 pálya, Franciaország 1, Németország 1, Olaszország 1, – USA 16. Várhatóan csak a Californiai Santa Anitában több pénz fog ma megfordulni, mint Európában együttvéve.
Szubjektív:
A cikk írása közben elgondolkodtam többször is a MAFE szezon előtti közgyűlésén feltett kérdésre: De mi a gond? Miért nem érezzük magunkat jól a mai magyar lóversenyzésben? Ekkor többen is hangot adtak azon érzésüknek, hogy valami bántja őket valamiért, de valahogy úgy érződött úgy igazán senki sem tudja elmondani. Szeretném leszögezni, hogy bár jártam az USA számos pályáján Santa Anitatól – Charlew Town–ig egyik ámulatból a másikba esve mégis mindig a szívemhez a Kincsem Park állt a legközelebb. Itt láttam életem első Derby győztesét 1984-ben Azbeszt nyergében Gálitzki Attilával és itt látták gyerekeim is a 2000-es években. Itt döntöttem úgy, hogy fogadóból futtató szeretnék lenni. Átgondolva, semmi nincs, ami egyedül magában bántana. Mégis lapos, üres, érzés fog el egy – egy versenynapon, amikor még kilátogatok a versenyekre. Pedig még 2 évvel ezelőtt nem is tudtam elképzelni, hogy születésnapomat máshol tartsam, mint a Kincsem Park Panoráma étterme.
Szóval, ami bánt: sok minden egy – egy picit, de így összeadódva hozta meg a nem várt hatást. Ami bánt, az is sokkal jobban, mint fogadót zavar és nem, mint futtatót! Ezért már csak, mint futtató járok ki. Megnézem a lovam és sokszor indulok is haza utána. Futtatóként nem érzem magamat elégedetlennek. Egy dolog van csak, ami zavar és aggaszt is. A pénzdíjak alacsonyak. Már alig van ló, amelyik el tudja magát tartani. Talán 20 ló lehet. Amelyik nyereséges? Egy kezemen meg tudnám számolni. Sajnos ma már minimum 1,5 millió Ft-t kell nyerni ahhoz egy lónak, hogy ne legyen veszteséges. Ebből havi 100.000 elmegy a lóra a maradék pedig az idomár és lovas jutaléka. Persze ha a lovunk beteg, akkor ez az összeg megugrik. Így nem csoda, hogy komolyan csökken a lóállományunk.
Ami fogadóként zavar:
– alig van zsoké így kevés a nagy küzdelem és a zseniális lovaglás
– kevés a ló, szinte mindig ugyan azok futnak együtt így kezd unalmas lenni.
– a lovas tanulók aranyosak, lelkesek, de nem alkalmasak arra, hogy a lovakból kihozzák a csúcsformát. Legutóbb, amikor kint voltam a versenyen 9 lovasból 4-nek még az is gondot okozott, hogy kikentrézzen egy tanuló versenyben. Erre pénzért fogadni? Inkább nem.
– ostor szabály. Aki eggyel, kettővel többet üt, fizet. Mindenki döntse el, melyik lónak mennyit ért még az az 1 – 2 botütés. Idegesítő, amikor ezért nem jön be a fogadásunk és szinte minden versenynap van 1 ilyen.
– az étterem kínálata unalmas lett, az ételek minősége sem a régi. Úgy kell imádkozni, hogy mégis kapjak egy menüt és rendelni tudjak így már nem eszem kint egy ideje.
– A kasszás hölgyek közül sokan úgy érzem mintha gyerekkoromból maradtak volna itt. Öregek és így a hallásuk már nem a régi. Ütnek ezt is, azt is, inkább lassan, mint gyorsan. Persze vannak még nagyon ügyesek az idősebbek között is, de az ember kétszer is meggondolja melyik kasszához áll be fogadni.
– francia versenyek szépek és izgalmasak is, de nagyon kevés a háttér információ, szinte semmit nem tudni a lovakról. Ennek hiányában pedig fogadási szempontból inkább annak ajánlottak, aki szeret lottózni.

/ Radics Ottó /