Októberi Tattersalls yearling árverések

tattsk

Az őszi yearling vásárok talán a legérdekesebb és a legjobban várt eseményei az árverési szezonnak. Nincs ez másként a Tattersallsnál sem, ahol hagyományosan október elején kezdődik a több részből álló aukció. Az idei menetrend némileg tér el az utóbbi években megszokottól, ugyanis a Book 4-et ezúttal nem a HIT utolsó napján rendezik, hanem a Book 3-at követi egyből.

A válság után csökkent a született csikók száma Angliában és Írországban, de az utóbbi években ismét növekedés tapasztalható. Ennek hatására az árverési katalógusokban is növekszik a felvezetett lovak mennyisége, bár erre most épp rácáfol ez a négy vásár, ami közel 300 lottal elmarad a tavalyitól, ami durván 13%-os csökkenés. Idén a Book 1-2-3-4-ben összesen 1885 darab csikó szerepel. A nemek arányát tekintve kb. 60/40 a mének javára, hiszen 1105 mén és 780 kanca az eloszlás. Ezt a rengeteg lovat – természetesen várhatóak lejelentések, amik akár 25 %-osak is lehetnek – 8 nap alatt fogják felvezetni.

 

Október 4-6. : Book 1, 1 – 550, 551 db (328 mén, 223 kanca), alapár 5.000 Gns

Október 10-12. : Book 2, 551 – 1324, 774 db (522 mén, 252 kanca), alapár 3.000 Gns

Október 13-14. : Book3, 1325 – 1798, 474 db (222 mén, 252 kanca), alapár 800 Gns

Október 14. : Book 4, 1799 – 1884, 86 db (33 mén, 53 kanca), alapár 800 Gns

 

Az első két árverésen top származású, elit fedezőmének után született, drágább csikók szerepelnek, általában olyan áron, ami a magyaroknak elérhetetlen, bár volt már rá példa, hogy a Book 2 aljából csipegettek itteni vásárlók. Az utolsó két árverés, ami jobban a magyar pénztárcához van méretezve és ahonnan jó eséllyel lehet a kasszától elégedetten távozni kedvező árú és ehhez mérten jó származású, küllemű, reményteljes yearling tulajdonosaként.

A vásárlási stratégiája mindenkinek eltérő, de vannak olyanok, akik szeretik a magyar vonatkozásokat. Ezeknek a vevőknek talán segítség néhány olyan papír, amelyben jól ismert nevekkel találkozhatunk. Sajnos a legtöbb ilyennel a Book1 és Book2 kecsegtet, de azért akad néhány példány hátrébb is a hazánkban már bevált családokból.

Természetesen Overdose neve bukkan fel a legtöbbet, én 11 ilyen papírt találtam. Ezek közül a 942-es Lawman pej mén, 943-es Intello pej mén és a 1454-es Sepoy pej kanca van a legközelebb származásban, hiszen itt Overdose testvéreinek a csikóiról van szó. A kanca már a Book 3-ban szerepel, így annak megvásárlására vannak a legjobb kilátások.

A hűséges Ypsilon King, aki hosszú és eredményes versenykarrier után vonult vissza a tavalyi szezon közben, szintén sokszor előfordul a katalógusokban. A legszorosabb rokonság a Book 3-ban található 1539-es Leroidesanimaux sárga kancával áll fent, ami ismét csak nem tűnik elérhetetlennek.

A tavalyi év hazai sztárjának, a Hármaskorona nyerő Quelindonak, aki idén black-type szinten is bizonyított már a német Listed győzelmével, két alkalommal bukkan fel a neve, természetesen már félkövér nagybetűkkel szedve. Szerencsére a későbbi, az 1700-as Royal Applause pej mén már a harmadik könyvben található, így akár ő is kiköthet magyar tréningben.

Az Álmodó istálló Quelindo mellett Red Hot Calypsot is indította a magdeburgi Listedben és a kettős győzelem azt eredményezte, hogy a sárga neve is félkövérrel szedve jelenik meg ezután a papírokban. Szintén két ilyen esettel találkozhatunk a kínálatban, a második itt is hátrébb fordul elő az 1691-es Havana Gold pej kanca személyében.

A katalógusokban ezeken kívül érdekes módon jelenleg is aktív, vagy a közelmúltban visszavonult kancák nevei kerülnek még elő. 476-os lotszámmal az egykori kétéves champion, Gr Károlyi Gy. Ev. és Kállai Ev. – Budapesti Díj nyerő Dancing Hussy testvérének kancacsikója Duch Art után. Az ígéretes magyar versenykarrier kezdetén álló Wizardess pej mén testvére, Lethal Force első évjáratából, 865-össel. Az egykori Hazafi Díj győztes Viva La Diva, Listed nyerő testvérének első csikója, pej mén, Acclamationtól 1156-os számmal. A kétévesen jól szereplő, később hasznos versenylónak bizonyuló Sonja háromnegyed testvére 1491-essel, a szürke méncsikó apja Champs Elysees. Az ausztrál ingázó Darley mén, Epaulette első évjáratából szintén akad magyar vonatkozású csikó, 1799-essel Dirty Dreamer pej mén testvére a Book4 első lotja. Érdekesség, hogy Epaulette jóvoltából a csikóban csöppnyi Imperiál vér is csörgedezik.

A magyar lóverseny néhány nagy nevének, a közelmúlt klasszisainak rokonságából is kerültek be csikók a kínálatba. Sajnos ezeknek a lovaknak a nevei nem szerepelnek a katalógus oldalon, egyrészt azért, mert távoli a kapcsolat, másrészt azért, mert sok a nagy név a családban, harmadrészt azért, mert a magyar lóversenyt jelenleg nemzetközi szinten egyáltalán nem jegyzik. A tavalyi Listed nyerő, azóta ausztrál tréningbe került Thunder Teddington neve a lap alján szerepelhetett volna a 128-as Invincible Spirit és a 627-es Cacique méncsikók esetében. A mérföldes klasszis, kétszeres Év Lova és apaménként is nagyszerűen kezdő Steady As A Rock hasonlóképp nem fért fel a 617-es és a 708-as Sepoy méncsikók lapjára. Két szintén Év Lova címet elnyerő nagyszerű versenyló, a térségben is magasan jegyzett Brahy, valamint a Hármaskorona nyerő Saldenzar eredményeit sem tartották méltónak az árverési cégnél arra, hogy megemlítsék őket testvérük csikóinál. Brahy neve a 157-es Mastercraftsman méncsikónál, Saldenzaré pedig a 1013-as Zoffany kancacsikónál hiányzik. Végezetül ugyan Overdose szerepel, de a derbymásodik, VM Díj nyerő, Szlovákiában és Ausztriában is jelentős versenyt begyűjtő Mediplomatot kereshetjük hiába testvérénél, a 1149-es Cape Cross kancacsikónál, pedig még a yearlingként elpusztult testvért is megemlítik. Ez a lista eléggé elszomorító és rámutat arra is, hogy akad még bőven tennivalója a magyar lóverseny nemzetközi helyzetének javítása érdekében a lóverseny vállalat vezetésének.

A kínálat tehát bőséges a négy katalógusban, mindenki találhat magának szimpatikus és anyagi lehetőségeihez passzoló lovat, még akkor is, ha kifejezetten a magyar kapcsolatokban keres fogódzót. A helyzetet idén az is javítja, hogy az angol fontot jóval kedvezőbb árfolyamon jegyzik, mint például a tavalyi év ezen időszakában. Az EU-s szabályok még érvényben vannak, talán érdemes kihasználni a brit kilépés előtti utolsó lehetőségeket, hiszen nem lehet tudni, mit hoz a jövő.

 

-MAFE-