Telivérek a nyolcszögletű csarnokból

A Tattersalls Európa egyik legnagyobb neve az árverési vállalatok között. A magyar vásárlók hosszú ideje járnak már a newmarketi aukciókra és rengeteg ló került onnan az országba, akik a versenypályán vagy akár később a tenyésztésben is maradandót alkottak. Természetesen messze kiemelkedik a névsorból a fantasztikus Overdose, akinek idő előtti elvesztése komoly csapás a telivértenyésztésnek. Remélhetően a két évjáratából kikerül majd jónéhány ivadék, akik méltóak lesznek apjuk nevéhez és láthatunk tőlük olyan produkciókat, amivel ámulatba ejtik a hazai és talán a nemzetközi lóverseny közönséget is.

Dozi1

A közelmúlt másik nagy sztárja, a térség kiemelkedő mérföldes klasszisa Steady As A Rock már bizonyította, hogy a pályán elért sikerek után a ménesben is megállja a helyét. A 2015-ös évben a jelenleg is aktív, magyar bázisú mének közül a legelőkelőbb helyet foglalta el az apamén rangsorban. A kétéves ivadékok tekintetében pedig champion lett köszönhetően pl. Adél (I. Gr.Károlyi Gy. Ev., Kerekes G. Ev. -Magyar Kétévesek Nagydíja) és Cracker Jack (II. Blaskovich E. Ev., III. Szt. László Díj, Kétévesek Kritériuma) nagyszerű szereplésének, amivel a kétévesek generáljában is ez a két ló volt legmagasabban jegyezve a hazai tenyésztésű csikók közül. Az idei évben még nagyobb sikerek következtek, hiszen My Luck megszerezte apjának első klasszikus győzelmét a Nemzeti Díjban, ahol Cracker Jack is placcon végzett, ahogyan később az Alagi Díjban tette. Ha az ivadékok lendülete kitart a szezon hátralévő részében, akkor Steady As A Rock jó eséllyel pályázik a 2016-os champion apaméni titulusra.

A pályán sem voltak sikertelenek a Tattersalls csarnokából származó lovaink az elmúlt szezonban. Az év legnagyobb jelentőségű eseménye – természetesen Quelindo történelmi Hármaskorona győzelme mellett – az újabb magyar győzelem black-type szinten. A Nemzeti Díj nyerő Thunder Teddington hozott el egy komoly Listed trófeát a svájciaktól, erős nemzetközi mezőnyt terítve le ellenállhatatlan finissel. Előtte a pozsonyi Turf Gálán lett második a Velka Cena Slovenska-ban, utána pedig két német Listedben szerzett értékes harmadik helyezéseket Gr szinten is jól teljesítő lovakat megelőzve. Itthon sem tétlenkedett, a Magyar Derby napján az FM Díjában győzött valamint második lett a MAFE – Tattersalls Díjban és a Bábolnai Díjban. Ezzel a teljesítménnyel felkeltette a nemzetközi ügynökök figyelmét és az év elejétől már Ausztráliában áll tréningben.

Az Álmodó istálló egy másik klasszisával is próbálkozott nemzetközileg jegyzett versenyben. A Hazafi és Kancadíj nyerő Claudia Octavia háromévesen a térség élvonalába tartozott, amit szlovák és osztrák klasszikus placcal is bizonyított. Négyévesen az Erzsébet Királyné Díjban szintén nemzetközi mezőnyben sikerült győznie, majd a szlovák derbynapon szerzett értékes második helyezést. Augusztus közepén az észak-olasz Merano pályáján nagy képességű lovakkal mérkőzött meg a szakadó esőben és a harmadikként célbaérő kanca már black-type minősítéssel szállhatott fel a hazafelé tartó lószállítóra. Később az októberi baden-badeni árverési meetingen utoljára futott magyar tréningből és a harmadik helyezése után másnap német tulajdonba került az aukción.

Itthon sem múlhatott el természetesen a szezon kiemelkedő Tattersalls-os eredmények nélkül. A Szenttamási istálló hároméves kancája Miss Turpan, szédületes finiseinek köszönhetően a Hazafi Díjat és az Alagi Díjat is begyűjtötte. Veretlenül érkezett a Derbybe, azonban ott meg kellett elégednie a placcal, a Kancadíjban és a St. Legerben pedig a negyedik helyezéssel. Kis hanyatlás után az idei évben egyre jobb formába lendül, amit a legutóbbi Dióspusztai Díj győzelmével is igazolt.

A hosszabb távokon mutatkozó Miss Turpan mellett, a sprinterek között is felbukkant egy reményteli hároméves kanca, Puck Fair. A kétévesen Írországban már versenyt nyerő lónál itthon hamar felismerték, hogy kár vele hosszabbra próbálkozni és másodikra már idősebb lovak ellen indult rövidtávon. Harmadik futásra a Janek Géza Ev. megnyerésével meg is hálálta a bizalmat, majd a Kozma F. Ev.-ben már az extraklasszis Alfkonát szorongatta és a Tattersalls – Overdose Díjban le is győzte, végül az évét a Kerteskői Díj sikerével koronázta meg. Az aktuális szezonban sem nyeretlen, mert a Villám Díjban magabiztosan ért haza.

Az öreg klasszisok közül Heliconia is nagyszerű évet zárt tavaly, az Igazgatósági Díjban elért győzelme mellett második lett a Kincsem Díjban, az FM Díjban és a Dióspusztai Díjban. Egykori istállótársa, Dirty Dreamer legnagyobb sikereit a Magányos Díj és a Kincsem Park Díja megnyerésével aratta. Frog House hatéves korában a legeredményesebb szezonját produkálta, több rangos versenyben (II. Flandorffer T. Ev., Villám Díj, Mineral Díj, IV. Tattersalls – Overdose Díj) ért el értékes helyezést. A kétéves nagyversenyekben a külföldi tréningből érkező Chiquitita Chic a Károlyiban, Mr Machine a Szt. Lászlóban, Renin a Kétévesek Kritériumában, Souvenir de Mauve Ürményiben lettek másodikak, ők mind a négyen szintén Tattersalls-os lovak, bár kettőt közülük Írországban vásároltak.

A 2016-os szezonban is akad bőven eredmény, amivel gyarapszik a Tattersalls-os lovak referenciája. A nyitónapon a Pestmegyei Hp-ben Mr. Machine és Al Shoogh ért első-másodikként a célba. A derbyévjárat első jelentősebb versenyét a Gr. Erdődy R. Ev.-t Mr. Marbin nyerte. Istállótársa Hajeer harmadik lett a Hazafi Díjban, második az Erzsébet Királyné Díjban és a Magányos Díjban. Souvenir de Mauve negyedik a Hazafi Díjban, legjobb kancaként ötödik a Derbyben, legutóbb harmadik a Kancadíjban. Az Álmodós Wizardess négy startjából háromszor győzött magyar tréningből. Egy pozsonyi hároméves nagyobb kancaverseny után itthon holtversenyben lett első a Janek Géza Ev-ben és az Epsomi Díjban sem tudták megelőzni.

A külföldi vendégek közül legérdekesebb a friss Kancadíj nyerő Matidia, akit egy hónappal a verseny előtt vásároltak meg és került osztrák tréningbe, majd rögtön első futásra egy klasszikus trófeával ajándékozta meg új tulajdonosait. Tréningtársa Pretorian már korábban Ausztriába került, de csak idén négyévesen ért igazi versenylóvá. A pozsonyi nagy sprintversenyekben is eredményesen szerepelt, nálunk pedig a Flandorffer T. Ev. után – ahol Red Price Gift végzett mögötte – a Kozma F. Ev.-t nyerte könnyedén, amivel ezen írás apropójának, a Tattersalls – Overdose Díjnak a legnagyobb favoritja lett.

Overdose

A cikkben szereplő lovak származása és vásárlási adatai:

Overdose (GB) – pm, Starborough (GB) / Our Poppet (IRE), DEY 2006, 2.000 Gns

Steady As A Rock (FR) – sm, Rock of Gibraltar (IRE) / Metisse (USA), AUT 2007, 3.000 Gns

Thunder Teddington (GB) – stpm, Halling (USA) / Tremiere (FR), OC3 2012, 2.700 Gns

Claudia Octavia (GB) – stpk, Holy Roman Emperor (IRE) / Chalosse (GB), AUT 2013, 3.500 Gns

Miss Turpan (GB) – sk, Hernando (FR) / Miss Katmandu (IRE), AUT 2014, 6.500 Gns

Puck Fair (IRE) – pk, Paco Boy (IRE) / Donnelly’s Hollow (IRE), AUT 2014, 13.000 Gns

Heliconia (GB) – pk, Hernando (FR) / Flor Y Nata (USA), AUT 2012, 5.700 Gns

Dirty Dreamer (GB) – pk, Doctor Dino (FR) / Delta Diva (USA), OC4 2013, 4.000 Gns

Frog House (IRE) – pk, High Chaparral (IRE) / Athboy Nights (IRE), OC3 2010, 10.000 Gns

Chiquitita Chic (IRE) – pk, Lilbourne Lad (IRE) / Shawaaty (IRE), TISEP 2014, 4.000 Eur

Mr. Machine (GB) – pm, Major Cadeaux (GB) / Milliscent (GB), OC4 2014, 5.000 Gns

Renin (IRE) – pm, Manduro (GER) / Beat The Rain (GB), TISEP 2014, 5.200 Eur

Souvenir de Mauve (GB) – Sixties Icon (GB) / Shasta (GB), OC3 2014, 1.200 Gns

Al Shoogh (GB) – pk, Nayef (USA) / Bakhoor (IRE), FEB 2014, 21.000 Gns

Mr Marbin (IRE) – pm, Raven’s Pass (USA) / Ultra Finesse (USA), AUT 2015, 5.000 Gns

Hajeer (IRE) – pk, Cape Cross (IRE) / Mejala (IRE), AUT 2015, 11.000 Gns

Wizardess (GB) – pk, Equiano (FR) / Midnight Fantasy (GB) AUT 2015, 800 Gns

Matidia (GB) – sk, Manduro (GER) / Caesarea (GER), JUL 2016, 20.000 Gns

Pretorian (GB) – sm, Sakhee’s Secret (GB) / Pink Champagne (GB), OC3 2013, 6.500 Gns

Red Price Gift (IRE) – pm, Bushranger (IRE) / Refusetosurrender (IRE), OC3 2014, 3.000 Gns