Évértékelő szakmai szemmel

Évértékelő sorozatunk harmadik részében szakmai szempontból világítjuk át az elmúlt évet. Keresve sem találhattunk volna jobb alanyt erre, mint a 11-szeres lovas, és 7-szeres idomár sampion Kovács Sándort.
loversenyzes.hu: Először is gratulálok az újabb sampioni címedhez, de most rendhagyó módon nem rólad és a lovaidról szeretnék kérdezni, hanem arra szeretnélek kérni, hogy átfogóan értékeld a 2015-ös évet a magyar galopp sport szempontjából. Kezdjük talán az egyik legfontosabbal, a pályákkal.
Kovács Sándor: A Kincsem Park gyep pályáján azt gondolom, hogy a locsolás nem teljesen megfelelő. Ezt minél előbb orvosolni kéne. Az ügető átjárónál a talaj és szintváltozás is sürgős megoldást igényelne. A szintetikus pályát semmi kifogás nem érheti. Végre a sok próbálkozás és pénzpocsékolás után sikerült megoldani.
l.hu: És mi a helyzet Alagon?
K.S.: Az alagi szintetikus pálya is rendben van. Kis problémák ugyan voltak a karbantartással, de folyamatosan igyekeznek javítani az állapotán. Bízunk benne, hogy most már minden rendben lesz. A felújítás már nagyon időszerű volt, de némi hátrányt szenvedtünk a Derby felkészítésben. Viszont örömteli hír, hogy újra használhatjuk a téli pályát, ami óriási segítség számunkra.
Ha bevonnák a szakmát és kikérnék a véleményünket, akkor még színvonalasabb lehetne az alagi tréningközpont kialakítása és hasznosítása.
l.hu: Egy újabb kényes téma. Mi a véleményed a tavaly bevezetett kvalifikációs futamokról?
K.S.: Véleményem szerint a 2 éves lovak kvalifikációja bevált. Én talán még a szintidőt is csökkenteném. Viszont a 3 éves és idősebb lovak kvalifikációját nem javasolnám.
l.hu: Hogy érzed megindult valami fejlődés?
K.S.: Kezdjük a lovakkal. Azt gondolom, hogy még mindig kevés ló megy külföldre és kevés ló nyer nagy versenyt. Kivételt képez Thunder Teddington svájci győzelme és németországi helyezése. Sikerként könyvelhetjük el Claudia Octavia olasz helyezését és Röptűz osztrák győzelmét. Voltak még egyéb helyezések és kisebb győzelmek. Ennek ellenére a térségben a dél-szláv és osztrák lovakat tartjuk. Egy szinten vagyunk a szlovákokkal és a lengyelekkel. A csehek sajnos még mindig előttünk járnak, de nem lehet más a célunk, mint az ő utolérésük.
Folytassuk a lovasokkal. Sajnos nagyon kevés a lovas Magyarországon. Úgy gondolom, hogy ezt a képzést kéne valahogy még jobban előtérbe helyezni, és szakszerűbben tanítani a lovas tanulókat. Több tapasztalt galoppos szakembert kéne bevonni az oktatásukba. Telivérekkel kéne az oktató istállót feltölteni. Jó lenne, ha több fiút sikerülne meggyőzni, hogy válassza ezt a rendkívül érdekes, izgalmas és nagy perspektívát jelentő szakmát.
Ezekkel a problémákkal kapcsolatban lenne még javaslatom, de ezeket egyelőre a szakmán belül kéne még egyeztetnünk.
l.hu: Elegendőnek tartod a mostani ló létszámot a további fejlődéshez?
K.S.: Kevés, nagyon kevés! Talán a körülményeken (istálló, tréning) kellene még javítani. Valamint egy olyan koncepció kidolgozására lenne szükség, amellyel új futtatókat lehetne bevonni ebbe a nagyszerű sportba.
l.hu: A versenykiírás minden évben egy kényes pont. Kérlek, mondd el a véleményedet róla és azt is, hogy miben változtatnál benne.
K.S.: Azt gondolom, hogy több gyepverseny kéne az alacsonyabb osztályú lovaknak is. Ez lehetővé tenné a nagyobb létszámú futamokat, ami fogadási szempontból sem elhanyagolható. A versenynapok összeállításánál törekedni kéne arra, hogy a távok változatosabbak legyenek. Véleményem szerint sokkal több hosszabb távú versenyre lenne szükség, elvégre ez a tenyésztésben is nagy segítség lenne. Ezeken kívül van sok olyan verseny a naptárban, ami üti egymást. Szerintem ezek jó szándékú egyeztetésekkel kiküszöbölhetők lennének. Több nyeretlen versenyt szeretnék látni. Nem tartanám ördögtől valónak, ha a versenyévad elején, akár naponta kettő is lenne, különböző távokra. Szeretném, ha több zárt verseny lenne a hazai tenyésztésű lovak számára. De szerintem erről előbb a szakmának a tenyésztőkkel és futtatókkal kéne egyeztetni.
l.hu: Nagyon szépen köszönöm az értékelést! Nemsokára újra találkozunk, de akkor már rólad lesz szó, az újabb idomár sampioni titulusoddal kapcsolatban.

/ Nagy István /