A 2015-ös év elemzése fogadási szempontból.

Évértékelő sorozatunkat a fogadással folytatjuk. Erre egyesületünk tagját, a lóverseny fogadás egyik legnagyobb szakértőjét, Ópéczy Andrást kértük meg, hogy segítsen nekünk a tavalyi év elemzésére.

Loversenyzes.hu: Eltelt egy újabb év és adatok hiányában csak az érzéseinkre támaszkodhatunk, de úgy érezzük, hogy a fogadásszervező erőfeszítései ellenére nem indult be a várva várt forgalomemelkedés.
Ópéczy András: Adataim nekem sincsenek, de azért a Magyar Turfban közölt adatokból valamennyire ki lehet számolni.
A teljes évet összesítve, a 2014-es bázisévhez viszonyítva kb. 10 %-os forgalomemelkedést prognosztizálhatunk. Ezen belül a magyar futamokra feltett fogadások összege – az igen jó ötletnek bizonyuló nyári péntek esti futamok jótékony hatása ellenére is- csökkenő tendenciát mutat. A külföldi futamoknál (francia, angol) fordítva észlelhető ez, lineáris emelkedést látunk.
L.hu: Mi okozhatta a magyar futamoknál a visszaesést?
Ó.A.: Több összetevője is van/lehet ennek.
– Csökkent a ló létszám, kevesebb az induló a futamokban átlagosan.
– A 200,- Ft-os alaptét 25 %-os flexi formája (50 Ft) nem hozta meg a várt forgalomemelkedést, sőt visszafelé sült el az ötlet. A feltett pénzösszeg nem változott, ezzel szemben a kombinációk száma négyszeresére emelkedett.(a TAB rendszernél is 200 Ft volt az alaptét).
– Előbbiekből következik, hogy többen találtak és a kvóták ezért kisebbek lettek. Nem volt meg a csalogató hatása a nagyobb nyereményeknek, sőt a PMU rendszer nem engedi a hármasbefutó jackpotot, mindig keres találatot.
– Nem sikerült jelentős számban emelni az új fogadók számát, nem volt részükre egy olyan fogadási forma (mint 2014.-ben a PMU ötösbefutója), amely vetekedett volna a szerencsejátékok nyerési esélyeivel.
– Sajnos a francia gyakorlathoz hasonlóan egy egységre vannak a kvóták kiszámolva, ami ott 1 Euró, az nálunk 1 Forint (Micsoda különbség!?)
– Egy új fogadóra rémisztőleg hathat első hallásra az alacsony nyeremény összege.
– Jelentős lépéseket tett a Kincsem KFT vezetése a marketing területén, de a magyar és külföldi versenyek teljes körű, országos TV közvetítése nélkül az országos fogadási hálózatot kialakítani igen nehéz.
– Ugyancsak probléma a napi program eljuttatása a fogadóirodák és a budapesti fogadóhelyeken kívüli területekre is.
(*Az előbbiek írása még a Karácsonyi és a Szilveszteri versenynapok előtt íródtak, amelyek forgalma, valamint a Kincsem KFT 2016.-évi elképzelései nem voltak köztudottak.)
L.hu: Van e valamilyen információd az új évre vonatkozóan?
Ó.A.: A Kincsem KFT tájékoztatója szerint a 2016. évben megkezdődő változások a lóversenyfogadásban majdnem minden felvetett problémára választ adnak!
– A fogadási alaptét emelése 300,-Ft-ra, és csak 50 %-os flexi lehetőség (150,-Ft)
– A csalogató nagy nyeremény elérése a „Kincsem +”játékkal, akár napi 600 millió Ft
– Országos TV közvetítés minden nap a külföldi versenyekről is ! (12-18 óra között)
– Az országos fogadási hálózat bővítése, a Szerencsejáték Zrt lottózói is folyamatosan bekapcsolódnak, jelenleg csak a gépi verzióval (Kincsem+ TUTI)
Gratulálok az új lóverseny fogadási forma bevezetéséhez, és kívánom, hogy robbanásszerű forgalom és népszerűség növekedés induljon be!
L.hu: Nagyon szépen köszönöm az értékelést. Sok sikert kívánok neked a 2016-os évben!
/ Nagy István /