Tanácsok leendő futtatóknak

Tanácsok leendő futtatóknak

 

 

A telivér futtatás tulajdonképpen egy vállalkozás egy szakma. Mint minden szakmában itt is előny, ha valaki legalább az alapokat elsajátítja mielőtt belekezd a vállalkozásba. (Abba most ne menjünk bele, hogy megfizethetünk egy jó menedzsert.)

 

A legkönnyebb –és legolcsóbb- formája ennek, ha egy már működő szindikátusba lépünk be vagy egy olyan szindikátust hozunk létre, ahol már jelentős futtatói tapasztalattal rendelkező személyek is vannak.

Így kevesebb pénz kockázatával is kitanulhatjuk a futtatás fortélyait.

 

Igen! A futtatás nem abból áll, hogy veszünk –vagy bérelünk- egy vagy több lovat, rábízzuk egy idomárra, fizetjük a fizetni valókat és vasárnap meg megnézzük a versenyét.

Ennél lényegesen összetettebb dolog a lótartás, futtatás.

 

Ne feledjük, hogy a ló a mi dicsőségünkért fut. Ezért több törődést igényel. Meglátogatni a tréningtelepén, vinni neki almát, répát stb. Megetetni a saját kezünkből, megsimogatni, mert ő valahol a társunk, barátunk és néhányunknál szinte családtag is. Ha mindezeket megtesszük, akkor vasárnap a versenyre kiöltözve várhatjuk a versenyét. Ha megvan ez a kapcsolat a lovunkkal, akkor az sem fog olyan nagy csalódást okozni, ha valamilyen oknál fogva mégsem hozza a várt eredményt. Elvégre ő is egy élőlény. Nem gép.

 

Ha eltöltöttünk már egy bizonyos időt egy szindikátusban és úgy érezzük, hogy már eleget tudunk a futtatásról, akkor nyugodtan belevághatunk egyedül is a lófuttatásba.

Ilyenkor az elsődleges szempont, hogy melyik, milyen típusú idomárhoz adjuk a lovunkat, lovainkat. De azt hiszem, hogy a szindikátusban eltöltött idő alatt elég ismereteket szerezhetünk a trénerekről.

 

Ha már megállapodtunk a trénerrel a lótartásról, akkor utána egyeztetni kell vele a menedzselésről is. Ez az egyik legnehezebb rész a futtató számára. Természetesen minden futtató, minden lovával Derbyt szeretne nyerni, de a tréner az, aki be tudja határolni a ló képességét. Hallgassunk a szakemberre. Ez nem azt jelenti, hogy sose beszéljük meg vele a vágyainkat, de a végső szó mindig az övé legyen. Viszont azt is vegyük észre, ha az idomárunk alul menedzseli a lovunkat. Ellenben ne hallgassunk más trénerek „jó szándékú” meglátásaira. Szerintem 1-2 év szindikátus tagság és 1-2 év saját futtatás alatt már mi is el tudjuk dönteni, hogy az általunk kiválasztott idomár megfelel e az igényeinknek, elvárásainknak. Az sem mellékes, hogy merre lakunk és hol szeretnénk tartani lovat. A legtöbb tréner vagy Dunakeszi-Alagon vagy Budapesten a Kincsem Parkban dolgozik, de vannak idomárok Törökszentmiklóson, Ceglédbercelen, Nyíregyházán stb

 

Még egy nagyon fontos dolog!

 

A ló vásárláshoz, bérléshez mindig vigyünk magunkkal szakembert. Legjobb, ha az idomárunkat visszük magunkkal. Ők hamarabb észreveszik a ló rejtett hibáit, esetleges betegségeit. Elvégre ők tudják, érzik hogy az általunk kiszemelt lóból mi az az eredmény, amit ki tudnak hozni belőle. Ne feledjük, hogy a tréner is érdekelt abban, hogy a lovunk minél eredményesebb legyen és minél több pénzt keressen, hiszen a ló nyereményéből ő is részesül.

 

Aki ezek után úgy dönt, hogy szeretne futtató lenni, annak egyesületünk szívesen áll a rendelkezésére, hogy segítséget nyújtsunk. Legyen az lóvásárlás, lóbérlés, szindikátus szervezése, a futtatással kapcsolatos egyéb adminisztrációs dolgokban való segítség vagy akár az idomár kiválasztása.

Ha kedvet kapott a futtatáshoz, akkor keresse meg egyesületünket a honlapunkon található elérhetőségeinken, vagy akár e-mailben.

 

E-mail címünk:  mafe.hu.2010@gmail.com

 

Nagy István