Hogyan lehetünk telivér futtatók?

Hogyan lehetünk telivér futtatók?

 

Az elsődleges szempont, hogy legyen lovunk. Ezt két módon érhetjük el. Vásárlás vagy bérlés útján.

 

Vásárlás

 

Itt több lehetőség közül is választhatunk.  A leggyakoribb formája nálunk az, hogy magától a tenyésztőtől. Ilyen esetekben legtöbbször még betöretlen yearlinget (éves csikót) vásárolunk meg. Ezen kívül vehetünk még a pályán már futó lovat is. Ebben az esetben nem célszerű 4 éves vagy idősebb lovat venni. A harmadik formája az, hogy versenylóhoz jussunk az az árverés. Magyarországon az utóbbi években elég ritka az árverés. Viszont Európa több helyszínén rendeznek árveréseket. Ezek közül a magyarok leglátogatottabb városai az angliai Newmarket és a németországi Baden-Baden. Az utóbbi időkben már néha vásárolunk a franciaországi Deauville-ben is. Elenyésző számban került mostanában hazánkba telivér Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából is.

 

Bérlés

A bérlés legbeváltabb és legdivatosabb formája nálunk az, amikor a bérlő megállapodik a futtatóval, hogy a bérbeadás díja a ló/lovak nyereményének bizonyos %-a. Itt különösen figyelni kell a bérleti szerződés minden egyes pontjára. A bérleti időre és hogy mi az a rendkívüli esemény, amikor idő előtt visszaadható/visszakövetelhető a telivér.

 

 

Milyen költségekkel jár a futtatás?

 

  1. Boksz és pályabérleti díj – Ezt a havidíjat a versenyszervezőnek fizeti a futtató, amennyiben az ő tréningtelepén áll idomításban a ló
  2. Tartásdíj – Ezt az összeget a trénernek/idomárnak fizetjük havonta. Ez tartalmazza a lovunk eltartását és a ló felkészítő munkájával kapcsolatos költségeket.
  3. Patkolás – Ez változó, mert vannak idomárok, akiknél ezt az összeget tartalmazza a tartásdíj, de van akinél nem.
  4. Állatorvos – Minden futtató reménykedik benne, hogy ezt a díjat csak a kötelező oltásoknál kell fizetnie.
  5. Nevezési és indulási díj – Ezeket abban az esetben fizetjük (terheli meg vele a versenyszervező a futtatói számlát), ha a lovunkat be szeretnék nevezni egy versenybe és el is indul benn.
  6. Lovas és idomári százalék – Ezt szintén a versenyszervező terheli a számlánkra, amelyet a lovasok és idomárok a lovunk által megnyert pénzösszegből kapnak. Ez jelenleg 10-10 %.

 

 

Mit nyerhetünk a futtatással?

 

Azokon a pénzeken kívül, amit a lovunk/lovaink nyernek, egy kellemes kikapcsolódást, jó sportélményt, új kapcsolatokat és nem mellékesen dicsőséget, amikor az általunk futtatott ló nyer vagy jó helyezést ér el. Ezeken kívül a ló személyében egy barátot is nyerhetünk. A legtöbb futtató szinte családtagnak tekinti a lovát, lovait.

 

Ki lehet futtató?

 

Minden természetes és jogi személy lehet futtató. A jelenlegi helyzetben viszont gazdaságosabb egy cégen belül futtatni lovakat. A magánszemély által futtatott lovak által nyert pénzösszeget jövedelemadó terheli.

A futtatás is történhet több formában is. Egyedül, társsal vagy akár szindikátus formájában. Utóbbinál is célszerű minden egyes pontot szerződésben rögzíteni. Úgy a ló versenykarrierje alatti időkre, mint az utána lévőre.

 

Nagy István